A „Big Data” technológia

bigdata3_technology_normalAmikor igazán nagy mennyiségű adatról van szó, a hagyományos adatbázis-rendszerek elérik határaikat. A big data rendkívüli kapacitású feldolgozást igényel. Hogyan biztosítja ezt a T-Systems?

 

Mire kell képesnek lennie a hardvernek és a szoftvernek ahhoz, hogy megbirkózzon a „big data” követelményeivel? Számos adatot kell valós időben feldolgozniuk, hogy azok azonnal rendelkezésre álljanak. Csak így van lehetőség az összetett kérések esetén sok egyidejű kiértékelésre és rövid válaszidőkre. A T-Systems ebben kétféle megközelítésre támaszkodik: ezek a SAP HANA és a Hadoop.

SAP HANA: Sebesség memóriából

Az SAP in-memory technológiáját, a HANA-t (High Performance Analytic Appliance – nagyteljesítményű analitikus eszköz) a gyorsaság jellemzi. A működése arra az alapelvre épül, hogy az adatok már nem a merevlemezre kerülnek; hanem a számítógép rendszermemóriájába tömöríti őket. A próbaalkalmazások azt mutatták, hogy ilyen módon az adatok kiértékelése akár 150-3500-szor gyorsabb lehet. Szakemberek jóslatai szerint a jövőben általánosak lehetnek az egy perc alatti válaszidők akár 500 milliárd adathalmazhoz kapcsolódó kérések esetén is.

Az in-memory számítástechnika feldolgozási képességei teljesen új üzleti modellt tesznek lehetővé, mivel a big data nemcsak abban segít, hogy hatalmas mennyiségű adatot tudássá alakítsunk át, hanem strukturálatlan adatokat is kombinál a meglévőkkel, és azokat új kontextusokban használja fel. Ez segíthet például az időjárás-előrejelzésnél, ahol az energiaszolgáltatóktól érkező fényelektromos adatokból naprakész felhőmintákat tudnak előrejelezni.

Hosszú távú kizárólagos SAP-partnerként a T-Systems a HANA-t olyan szolgáltatásként is kínálja, amelynek része az alkalmazásmenedzsment, valamint a saját felhőkörnyezetben történő hosztolás.

A Hadoop a felhő alapú feldolgozás képességeire épít

A nagy adatmennyiségek feldolgozásának egy másik megközelítése az adatok több száz vagy akár több ezer processzoron és szerveren történő egyidejű feldolgozása. Az Apache Hadoop is pontosan ezt teszi – és bizonyított is a nagy adatmennyiségek specialistájaként, különösen a strukturálatlan adatok terén. A szoftver keretrendszert Java-ban programozták, és több petabit mennyiségű adatok képes kezelni. Még arra is képes, hogy strukturált és strukturálatlan adatokat vessen össze és elemzést végezzen. A T-Systems stratégiai együttműködésbe lépett a Clouderával, az Apache Hadoop alapú szoftver piacvezetőjével, mégpedig azzal a céllal, hogy „Analitika szolgáltatásként” megoldásokat tudjon kínálni magas cloud-színvonalon. A T-Systems most hangolja össze meglévő felhő alapú számítástechnikai infrastruktúráját a Cloudera platformjával. E megoldás előnye az, hogy megbízható, felhő alapú szolgáltatásként kínálják majd; azaz könnyű hozzáférni, méretezhető, és lehetővé teszi az adatok olcsó, hatékony kiértékelését.

Forrás: T-Systems International, sajtóhírek, 2013. május 22.