400 fa Ócsán

2023 01 24

Január 11-én 13 elszánt kollégánk egy különleges munkanapra indult Ócsára. Egy, a Sustainability Program keretében már tavaly megindított projekt érkezett az utolsó fázisába ezen a napon.

A tavalyi évben a DT-ITS anyagi támogatást nyújtott faültetési projektekhez a Sustainability Program részeként, az összegre a Green Activist közösség tagjai pályázhattak. Az ő feladatuk volt a helyszín megtalálása és a program megszervezése is. Mezei Imre kollégánk segítségével az Ócsai Tájvédelmi Körzetben került legutóbb sor faültetési akcióra, aminek keretében az Erdőmentőkkel együttműködve 400 darab, 2 éves facsemetét ültettek el kollégáink. Az önkéntes programról Imrét kérdeztük. 

Januárban fát ültetni?

Valóban, az ötlet elsőre sokakban kétkedést váltott ki. Januárban általában nem szokás az ilyesmi, hisz a talaj ilyenkor fagyott, a fák túlélési esélyei pedig csekélyek. Idén viszont az elmúlt évtizedek legmelegebb januárja rácáfolt minden korábbi tapasztalatra. A hét elején, két napon át folyamatosan esett az eső, ahogy ősszel szokott. Szerdán pedig egy kellemes tavaszi napra ébredtünk. Lelkünkben térdig érő sárra készülve, nem fűztünk nagy reményeket a sikerhez. A helyszínen azonban hamar ráébredtünk, hogy a terep tökéletesen alkalmas arra, amiért érkeztünk. A láperdő ugyanis még mindig a tavalyi aszály sokkjából regenerálódik. 

Az akció a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársának felügyelete mellett zajlott. Mit tudtatok meg a területről, miért volt kiemelten fontos itt a faültetés?

A profi szervezőink a táj bemutatásával, annak ökológiai jelentőségének kihangsúlyozásával kezdték. Kiemelvén egy manapság kritikus információt: a láperdő bizonyos rétegei 7000 éve őrzik a szén-dioxidot… Megtudtuk, hogy sajnos a jelenlegi növénypopuláció idősebb egyedei egy gombafertőzés miatt hamarosan mind elpusztulnak. Az általunk ültetett tölgyek és mézgás égerek már egy új, ennek ellenálló erdőt fognak alkotni. Természetesen a fák helyes elültetésének folyamatát is részletesen elmagyarázták, majd megkezdődhetett a tényleges munka.

Hogy sikerült kivitelezni az ültetést ezzel a maroknyi kollégával?

A csapat fáradhatatlanul ásta a gödröket és ültette a kis csemetéket. Szervezőink legnagyobb meglepetésére fél kettőre az utolsó egyed is kikerült, így összesen 400 fával lett gazdagabb az erdő, ami mostantól egy kicsit a miénk is.

Ha valaki személyesen is szeretné felfedezni a területet, hol keresse?

A terület tavasszal tökéletes túrahelyszín lehet a budapesti kollégáknak. A fák ilyenkor szinte a vízből nőnek ki. A GPS-ben keressetek rá a Selyem-réti tanösvényre!

Faültetés Ócsán