„Ha találkozom egy adott problémával, nagyon erős bennem a késztetés, hogy megoldjam” – interjú Gaál Mátéval

2022 03 17

Mi az a Top Performer Díj?

A T-Systems minden évben egy különleges díjjal jutalmazza a kiemelkedő teljesítménnyel rendelkező kollégákat. Ők alkotják a Top Performer Klubbot, akik nyereményül a nyár folyamán egy közös külföldi utazáson vehetnek részt. Február 3-án a TSI Kick Off 2022 Díjátadó eseményén egyebek mellett az idei díjazottak neveit is bejelentették, akik között két kollégánk is szerepelt.

Szalay Orsolya után másik Top Performer címet kiérdemlő kollégánk Gaál Máté, Data Analytics and Digital Solutions Manager, aki a G&A Digitisation&Automation kezdeményezés irányításával és a data science eszközök és módszerek vállalaton belüli implementálásával és optimalizálásával érdemelte ki ezt a címet. Ennek kapcsán készítettünk interjút Mátéval.

Máté 2017-ben csatlakozott vállalatunkhoz, a Controlling csapatban kezdett Business Analystként, a tervezőrendszeren (PlanIT) és adatalapú megoldásokon dolgozott, melyek azt célozták, hogy a Controlling csapat munkája minél hatékonyabb legyen. Pozíciója az évek során organikusan fejlődött, egyre komolyabban kezdett foglalkozni a digitalizációs és automatizációs kérdésekkel. 2019-ben ő vezette a Power BI bevezetését és további céges szintű projektekben (pl. a carve-out projektben) is közreműködött. Jelenlegi pozíciójába 2021 tavaszán került.

Jelenleg Data Analytics and Digital Solutions Managerként dolgozol. Hogy kell elképzelni a munkádat?

Ez tulajdonképpen egy horizontális funkció olyan tekintetben, hogy nincs konkrét csapat alattam, de nagyon sok emberrel és csoporttal dolgozom együtt, akiket mind-mind össze kell koordinálni. Meghatározzuk a stratégiai irányokat, melyeket aztán lebontunk teljesen operatív szintre, és így haladnak a dolgok azon az elképzelés mentén, amit felépítettünk az elmúlt évben a vállalat menedzsmentjével közösen.

Mi motivál leginkább a mostani munkádban?

Ha találkozom egy adott problémával, nagyon erős bennem a késztetés, hogy megoldjam – úgyhogy ez az, ami abszolút motivál.

A munkád melyik részét találod a legizgalmasabbnak?

Overhead területeken dolgozom, itt elég erős a költségkontroll, tehát mindenképp úgy kell megoldanunk az adott feladatot, hogy az a lehető leghatékonyabb legyen. Ez szerintem nagyon érdekessé és közben komoly kihívássá teszi a munkámat.

A Top Performer díjat az elmúlt évben nyújtott kiemelkedő teljesítményedért kaptad. Mit jelent ezt számodra?

Ez a díj az elismerése annak, amit az elmúlt években véghez vittünk, de 2021 volt az az év, amikor tényleg elkezdett ez az egész digitalizációs funkció értéket teremteni és már túl tudtunk lépni a vízióalkotáson. Végre tényleg fel tudtuk mutatni azt, hogy milyen értéket jelent ez a vállalatunk egészének.

Mi ez a konkrét érték?

Kialakítottuk a Data Analytics-nek nevezett funkciót, ami a teljes vállalaton átnyúlva tud a belső adat- és információigényekkel foglalkozni és ezekre az igényekre optimális megoldást szállítani, hatékonyan. Emellett sikerült elérni egy áttörést a kulturális megítélésben is – most már értik és érzik a kollégák, hogy ezektől az automatizációs témáktól nem kell félni, nem veszik el a munkánkat, hanem kiegészítenek minket és lehetőséget adnak arra, hogy hatékonyabban dolgozzunk, fontosabb feladatokkal tudjunk foglalkozni, ne pedig Excel táblákat kelljen szerkesztgetni egész nap. Néha nehezen látjuk, de amiket digitalizáció tekintetében elért a vállaltunk az elmúlt években, mondjuk a Hybrid Era-val kapcsolatban, az abszolút top kategória.

Mi a legfontosabb üzenete a mostani sikerednek?

Ennek a konkrét díjnak és annak, hogy ezt én vagy egy ilyen pozícióban dolgozó ember megkaphatta, a legfontosabb üzenete az, hogy az overhead területeken is lehet jelentős eredményeket elérni és ezeket a vállalatunk teljes menedzsmentje is látja és értékeli, helyi és nemzetközi szinten egyaránt.

Mindeközben kikerültek az Employee of the Year 2021 jelöltjei is. Miért gondolhatnak téged kollégáid Magenta Heronak?

Az, hogy elkezdtünk dolgozni ezen a területen és tényleg fel tudtunk mutatni elért eredményeket, továbbá, hogy formálni tudtuk az emberek véleményét, generálhatott egy olyan pozitív érzetet a kollégákban, ami miatt úgy gondolják, hogy én, mint az arca, vezetője ennek a projektnek, megérdemelném ezt a díjat, ami a vállalatunk értékeit egyben reprezentálja. Ahogy remélem az a munka is, amit végzünk.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Ha a célkitűzéseket nézzük, akkor még nagyon komoly út áll előttünk. Szép az, ahova már eljutottunk, de ez még tényleg csak az eleje. Rendkívül lelkes és tehetséges kollégákkal tudunk dolgozni, így többek között szeretnénk elérni, hogy az információhoz való hozzáférés költségét – itt főként az időre gondolok – jóval csökkentsük. A Data Analytics vonal pont erre irányul. De ide sorolhatom azt is, hogy minél több mindent szeretnénk felhő alapon megoldani, oda migrálni.

A Data Science területen is szeretnénk elég komoly előrelépéseket elérni, az adatalapú döntséhozatalt és működést elérni és támogatni. Továbbá az is célunk, hogy a G&A-n a manualitást minél lejjebb szorítsuk – olyan jellegű megoldásokkal, mint a robotika, AI, vagy akár a tradicionális automatizáció. Folyamatosan figyeljük, hogy mit tudunk hatékonyabban csinálni és hogy az ügyfeleknek – ami a mi esetünkben a cég dolgozóit és a kinti stakeholdereket jelenti – hogyan tudjuk a mi szolgáltatásainkat minél kényelmesebbé tenni.