11 év munkája a Top Performer Díj mögött

2022 02 18

Mi az a Top Performer Díj?

A T-Systems minden évben egy különleges díjjal jutalmazza a kiemelkedő teljesítménnyel rendelkező kollégákat. Ők alkotják a Top Performer Klubbot, akik nyereményül a nyár folyamán egy közös külföldi utazáson vehetnek részt. Február 3-án a TSI Kick Off 2022 Díjátadó eseményén egyebek mellett az idei díjazottak neveit is bejelentették, akik között két kollégánk is szerepelt.

Az újdonsült Top Performerek egyike Szalay Orsolya, Head of Team, aki innovatív ötletével, a SAP Akadémia felépítésével érdemelte ki ezt címet. Ennek apropóján készítettünk interjút Orsival.

Orsi 2011-ben csatlakozott a DT-ITS csapatához, az elmúlt 11 évben különböző pozíciókat töltött be. Service Desk Agenként kezdett, egyre több terület és feladatkör megismerése után pedig Change & Incident Menedzserként folytatta az SAP Unitban. Ezután Operation Menedzser lett, innen pedig már csak egy lépés választotta el a csapatvezetői pozíciótól. A mostani elismerésben nemcsak az elmúlt év, de a DT-ITS-nél töltött mind a 11 év munkája benne van.

Nagyon látványos karrierút a tiéd, lehet látni, hogyan fejlődtél lépésről-lépésre. Hogyan jutottál el Service Desk Agent-től egy Team Leader pozícióba?

Már Service Desk Agentként is nyitott és érdeklődő voltam, szerettem volna minél több területet megismerni és belelátni különböző folyamatokba. Ezáltal azt is tisztán láttam, merre vezethet a karrierutam.

És ez a karrierút az Incidens & Change menedzsment felé vezetett. Mivel foglalkoznak ezek a terültek?

Incidensmenedzserként az incidensek elhárításáért, az SLA-k, KPI-ok betartásáért voltam felelős. Change menedzseri feladatköreim közé az ügyfélkérések feldolgozása tartozott, annak biztosítása, hogy a kért változások időben és elvárt minőségben megtörténjenek.

Ettől talán eggyel átfogóbb feladat lehetett Operation Menedzsernek lenned.

Valóban, hiszen Operation Menedzserként már olyan feladatkörök is hozzám tartoztak, mint az ügyfelekkel való kapcsolattartás, koordináció különböző szakterületeken dolgozó csoportok között, mindemellett folyamatok optimalizálásában és kialakításában is részt vettem, sőt költségekért is felelős voltam.

Mennyiben más most vezetőnek lenned?

Nem mondom, hogy teljesen kiléptem a szakmai vonalról, de ez a pozíció sokkal inkább people-menedzsmentre fókuszál. Vezetőként fontosnak tartom, hogy a kollégák számára karrierutat, fejlődési lehetőségeket biztosítsunk. Közel áll hozzám a szakmai tréningek szervezése, különböző fejlődési és előrelépési lehetőségek felderítése, szeretek ezekkel foglalkozni.

A mostani elismerést az SAP Akadémia implementálásért kaptad. Honnan jött az ötlet? 

Az elmúlt év sok kihívást rejtegetett számunkra, többek között utánpótlásképzés területén is. Ehhez kapcsolódva kaptunk egy megkeresést, amiben az volt a fő kérés, hogy építsünk fel Magyarországon egy centralizált, 15 fős SAP projektcsapatot, ami nemzetközi szinten a globális ügyfelek SAP projektjeinek megtervezésért és kivitelezéséért lesz felelős.

A piacon azt tapasztaltuk, hogy nagyon nehéz gyorsan megfelelő szaktudással rendelkező szakembereket találni. De miért is kellene kívülről szerezni, mikor ez remek lehetőség lehet az operációban dolgozó kollégáknak, hogy házon belül szintet lépjenek? Gyakorlatilag innen jött az SAP Akadémia ötlete.

Hogyan néz ki az SAP Akadémia a gyakorlatban?

Az SAP Akadémia mondhatni egy továbbképzés olyan IT-s háttérrel rendelkező kollégáknak, akik még nem rendelkeznek SAP ismeretekkel. Akik felvételre kerülnek a képzésre, azoknak 1 hónapon keresztül csak a cég által biztosított tréningen kell részt venniük, ahol oktatókörnyezetben a megszerzett tudásukat nap mint nap tesztelhetik. A kurzus végén egy záróvizsga van, amin ha megfelelnek a kollégák, SAP Basis üzemeltetőként kezdhetik meg a pályafutásukat az üzemeltető csapataink egyikében, természetesen mentor támogatásával. Ezzel a program lehetővé teszi, hogy a tapasztaltabb kollégák összetettebb feladatokat kaphassanak, például komplex, izgalmas projektmunkákban vegyenek részt a projektcsapatunk tagjaként.

Ez hány kolléga továbbképzését jelentette?

A tavalyi évben 7 kolléga pótlását tudtuk új, SAP Akadémiát végzett kollégákkal megoldani. Ez azt jelenti, hogy ez a 7 kolléga lehetőséget kapott arra, hogy szintet lépjen a karrierjében.

Mit jelent számodra ez az díj?

Hatalmas elismerésnek tartom már magában azt is, hogy munkámat jelölésre méltónak találták. Az, hogy egyike lettem a kiválasztott kollégáknak, csak tetőzte ezt az elismerést.

Úgy gondolom, nemcsak engem illet azonban a dicséret, hiszen a projekthez rengeteg segítséget kaptam. A csapatom, a vezetőim támogatása, a BPO és a Recruitment csapatok segítsége nélkül mindez ilyen minőségben nem valósulhatott volna meg.