Élvonalbeli egyetemeken oktatnak kollégáink

2023 02 03

A DT-ITS közel 15 éve folytat oktatói együttműködést az ország különböző egyetemeivel, hogy naprakész, gyakorlatorientált tudást adjon át a diákoknak. A kooperáció célja, hogy a diákok első kézből kaphassanak olyan korszerű tudást, mely segíti felkészülésüket és munkaerőpiaci belépésüket a gyorsan változó informatikai világba.

A DT-ITS növekedésével, az új telephelyek megnyitásával párhuzamosan alakult ki az egyetemi kooperáció. Elsőként a Debreceni Egyetemmel indult el a közös munka 2009-ben, majd 2012-ben a Pécsi Tudományegyetemmel, 2019-ben pedig az Óbudai Egyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel is. Az oktatott tárgyak száma folyamatosan nő, mind kötelező, mind szabadon választható tárgyak tekintetében, így jelenleg közel 40 kollégánk vállalja félévről-félévre tudása átadását a diákok számára.

Az egyetemi képzésekben azért is kiemelkedően fontos a versenyszférából érkező oktatók részvétele, mert az általuk átadott tudás a legújabb informatikai technológiákra épül. Mindez kiegészül gyakorlati tapasztalattal is, ami a DT-ITS által oktatott tárgyaknál sincs másképp.

Az egyik ilyen kurzus a Felhő Technológiák, melyet az Open Telekom Cloud (OTC) üzemeltetői csoport kollégái oktatnak a Pécsi Tudományegyetemen. A hallgatók közül már többen is gyakornokként vagy munkatársakként erősítik az OTC üzemeltetői csapatát.

Emellett immár negyedik éve fut az Óbudai Egyetemen a Big Data és üzleti Intelligencia specializáció, melynek sikerességét mutatja, hogy gyakorlatilag teltházas a tárgy és már több kolléga is került először gyakornokként, majd később kollégaként a DT-ITS kötelékébe a hallgatók közül.

A tavaszi félévben indult el szintén az Óbudai Egyetemen a Magyar Telekommal és a T-Systems Magyarországgal együttműködésben a DevOps az üzleti informatikai szolgáltatásokban kurzus, mely maximális létszámmal futott. Kollégáink a DevOps oktatás Hyperscaler és Kubernet specifikus oldalából vették ki részüket.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán kollégáink végzik a teljes, két féléves projektmenedzsment kötelező kurzus oktatását. Magyar és angol nyelven, mintegy 120 hallgatóval fut a tárgy, amely elméleti és gyakorlati órákat is magában foglal.

A Debreceni Egyetemen 5 éve oktatják kollégáink az IT szolgáltatási ismeretek elnevezésű tárgyat. A kurzus célja, hogy a nem az informatikai karon tanuló¬ – sok esetben germanisztika szakos – hallgatóknak bemutassák a nagyvállalati környezetben elérhető informatikai szolgáltatásokat. Az oktatás célja nem az, hogy egy adott technológiában mély tudást adjanak át, hanem hogy bemutassák a legfőbb trendeket és átfogó képet mutatva meghozzák a hallgatók kedvét az informatika iránt. A specializációhoz vonzó, 1 millió forint értékű ösztöndíj is kötődik.

Szegeden hasonló tematikával IT a jövő(m) elnevezéssel fut kurzusunk.

IT Szolgáltatások gyakorlati megvalósítása nagyvállalati környezetben néven érhető el ez az egyszemeszteres-, igen népszerű szabadon választható tárgy a Debreceni Egyetem Informatikai karán. A teljes mértékben gyakorlatorientált kurzus betekintést nyújt egy multinacionális informatikai vállalat feladataiba. A féléves tananyag egy projektre épül, ahol az informatikai tervezés és a szolgáltatásokról való döntés is a projektmunka része. A komplex feladathoz a kurzus során folyamatosan kapják a hallgatók az egyes részanyagokat, úgy mint hálózati ismeretek, szerver üzemeltetés, security, projektmenedzsment és még folytathatnánk.

Kurzusok:

Debreceni Egyetem Óbudai Egyetem Pécsi Tudományegyetem Szegedi Tudományegyetem
IT Szolgáltatások gyakorlati megvalósítása nagyvállalati környezetben Big Data és üzleti Intelligencia Felhő technológiák IT a jövő(m)
IT szolgáltatási ismeretek – Germanisztika Specializáció DevOps az üzleti informatikai szolgáltatásokban IT szolgáltatási ismeretek
Projektmenedzsment 1-2