Együtt a kevesebb hulladékért

2023 05 24

Csaknem 50 zsák szemetet gyűjtöttek össze tavasszal kollégáink a TeSzedd! keretében. De mit tehetünk még a kevesebb hulladékért?

Magyarországon 2021-ben több mint 3 millió tonna települési hulladékot gyűjtöttek össze, ami fejenként nem kevesebb, mint 336,11 kg szemetet jelent. *

A keletkező hulladék mennyiségén túlmenően azonban továbbra is komoly gondot okoz, hogy a keletkező hulladék egy bizonyos része illegálisan kerül lerakásra városban, vagy városon kívül, a természetben, ezzel tovább növelve a természeti károkat, veszélyeztetik egészégünket, nem beszélve a csöppet sem esztétikus látványról.

A háztartási hulladék közterületen való elhelyezésének fő oka, ha valaki nem fizeti az erre vonatkozó kötelező közszolgáltatási díjakat. Emellett a lomhulladékok illegális gyűjtése, vagy nem megfelelő időben és helyre történő kihelyezése is komoly problémát jelent, az építési és bontási hulladékokat pedig sokan még ma sem szállítattják el megfelelően.

DT-ITS csapatok a TeSzedd!-en

Az illegálisan elhelyezett háztartási hulladék felszámolására tavasszal 11. alkalommal került megszervezésre a TeSzedd! hulladékszedési mozgalom, melyhez szegedi és debreceni kollégáink is csatlakoztak. Az illegális hulladéklerakás nagyságát ilyenkor jól szemlélteti egy-egy ilyen akció, hisz kis területen, kis csapattal is hatalmas mennyiségű hulladékot lehet összegyűjteni.

Debrecenben ezúttal kollégáink a Tudásparkhoz közeli, a Nagysándor József emlékoszlopig vezető földutat tisztították meg. A maréknyi csapat csaknem 20 zsák hulladékot szedett össze, de az elszállításhoz az egyéb, nem háztartási hulladékot is egy helyre készítették.

Debrecenben emellett évek óta rendszeresen szervezünk szemétszedési akciókat a Nagyerdőben Iváncsits Miklós kollégánknak köszönhetően, aki minden alkalommal vállalja a részvételen túl az előzetes terepszemlét és a helyszíni koordinációt is. „A megtisztított területre kevesebb szemét hullik, ezt magunk is tapasztaljuk így, hogy évek óta járunk vissza a Nagyerdőbe. Persze még így is túl sok van. – mondta el Miklós a szemétszedési akciók jelentőségével kapcsolatban. – Lehet, hogy kevés, amit egy ember közvetlen tenni tud, de a példáját sokan követhetik, ezért fontos magunknak is cselekedni. ”

Szegeden idén először vettek kollégáink részt hasonló akcióban, ők a Rókus körúti irodaház mögötti kiserdőt tisztították meg, 25 zsáknyi szemetet gyűjtve össze.

Az illegálisan lerakott hulladékok helyét egyébként bárki jelezheti a https://hulladekradar.hu/ alkalmazással.

TeSzedd

A hulladékszedésen túl – előzd meg!

2021-es átfogó kampányunkban részletesen írtunk a világban keletkező felfoghatatlan mennyiségű hulladék keletkezésérő, az ezzel kapcsolatos zero waste mozgalomról. Világszinten 2,12 billió tonna települési hulladék keletkezik évente, ennek fő oka a túlfogyasztás, statisztikák szerint a megvásárolt termékek 99%-a 6 hónapon belül a szemetesben végzi.**

Ezért vásároljunk kevesebbet, a számunkra nem hasznos tárgyakat pedig a zero waste szellemében ne a kukába dobjuk, hisz másnak még hasznos lehet. A DT-ITS Zero Waste csoportban szabadon cserélhetnek gazdát a számunkra már szükségtelen tárgyak.

*Forrás: https://infostart.hu/gazdasag/2022/12/27/igy-szemeteltunk-2022-ben
** Forrás: https://www.theworldcounts.com/challenges/planet-earth/state-of-the-planet/world-waste-facts