120 önkéntessel az állatok és a természet védelmében

2024 01 17

2023 őszén ismét önkéntes napra invitáltuk a kollégákat, ezúttal minden telephelyen külön programokat szerveztünk az állatok és a természet védelmére fókuszálva. Bár az időjárás nem mindig kedvezett és több helyen el kellett halasztani a programokat, mégis több mint 120 kollégánk vett részt az eseményeken. 

Zöld programok

Budapesti kollégáink számára egy különleges programot szerveztünk az Erdőmentők segítségével a Hármashatár hegyen, 40 önkéntes segítségével összesen 80 peleodút szerelt össze, melyből 60 rögtön kihelyezésre is került. Magyarországon 3 pelefaj él, mindegyike védett és veszélyeztetett, melynek oka, hogy a tudatos erdőgazdálkodás eredményeképp csökkent azon természetes odúk mennyisége (pl.: korhadt fákban), mely a pelék számára búvóhelyet és biztonságos utódnevelési lehetőséget biztosít. Ezek pótlására készülnek a speciális peleodúk, melyeket az összeszerelést követően az önkéntesek a megfelelő környezetbe (bokros, védett helyen) helyeztek ki és dokumentációt is készítettek róla, hogy az Országos pelevédelmi program keretében nyomon követhessék a helyi peleállományt.

Debrecenben kollégáink a nagyerdei védett természeti területen végeztek fatelepítési munkákat. Facsemeték telepítését kizárólag az első fagyok beköszönte után lehet végezni, így az önkéntes programra is csak decemberben kerülhetett sor, önkénteseinknek azonban a hideg idő sem vette kedvét és néhány óra leforgása alatt 600 kocsányos tölgy fácskát ültettek el. A debreceni Nagyerdő legfőbb problémája a szárazodás, az idős tölgyesek leromlása, az invazív és tájidegen özönfajok jelenléte és az illegális hulladéklerakás. A programot a Nyírerdő Zrt. közreműködésével szerveztük, akik évente 140 hektáron végeznek erdőfelújítást a területen.

Pécsett önkénteseink a Zsolnay Negyed szomszédságában lévő Balokány Liget őszi növénytelepítési munkálataiban vettek részt. A civil összefogással évről évre szépülő közpark rengeteg közösségi és kulturális esemény helyszíne. Bár az időjárás miatt itt is halasztani kellett a programot, s még aznapra is jutott eső, kollégáink így is kivették részüket az őszi munkálatokból.

Önkéntesek az állatmenhelyeken

Budapest legnagyobb állatotthonába, a Noé állatotthonba 50 kollégánk látogatott el, hogy segédkezzenek a tereprendezésben és takarításban, de jutott még festés és ételválogatás is feladatul. A 8 hektáros területen nem csupán a házikedvencek mentését látják el, gondoskodnak lámáról, borzokról, pónikról, rókákról és még sorolhatnánk.

Szegeden a Tappancs Alapítványhoz látogatott el egy kisebb csapat önkéntes, s bár aznap esett, a munkákat ugyanolyan lelkesedéssel végezték kollégáink. Elsősorban a takarítási feladatok várták őket, de a kemény munka után belefért a napba a kutyasétáltatás is, valamint az ott dolgozók.

Minden telephelyen a programokat kiegészítő adománygyűjtést is szerveztünk az állatmenhelyek számára, a tárgyi adományokat az önkéntesek magukkal is vitték. Az időjárás miatt Pécsett a Misina Alapítványnál tervezett program tavaszra lett halasztva.

További hírek