Bizalom, sokszínűség és tech érdeklődés

2024 01 25

Bizalom, sokszínűség és tech érdeklődés – Ez a három fő mozgatórugója annak a példaértékű együttműködésnek – mind csoporton belül és kívül -, amivel az MCS PaaS Core Operations Team elnyerte a DT-ITS Hungary Best Employee díj Most Collaborative Team kategóriáját. 

A DT-ITS Hungary a legjobban teljesítő kollégákat és csapatokat minden évben az Év Munkavállalói Díjjal jutalmazza 8 kategóriában. A több körön át tartó nevezés és szavazás eredményeképp idén a Most Collaborative Team kategóriájának nyertese a Cloud Services divízióhoz tartozó MCS PaaS Core Operations Team.

Az MCS PaaS Core Operations Team 8 fővel indult 2019-ben, jelenleg egy 26 fős, rendkívül színes csapat, mely példaértékű együttműködést mutat mind a saját csapaton, mind a T-Systems-en belül, mind ügyfelekkel kapcsolatban.

A csapat nagyobbik része 20 fővel az OpenShift* üzemeltetését végzi mintegy 15-20 ügyfél számára, mind public cloud (elsősorban Open Telekom Cloud – OTC), mind private cloud (főként a szintén Telekom fejlesztésű Future Cloud Infrastructure – FCI) infrastruktúrán. Ezt a feladatot kizárólag a DT-ITS Hungary munkatársai végzik.

Sokszínűség és bizalom a problémamegoldás kulcsa

Az üzemeltetések mellett a csapat többi tagja felel az üzemeltetés során felmerülő komolyabb problémák megoldásáért és a kisebb fejlesztésekért is. Ennek megfelelően a csapat összetétele rendkívül sokszínű, a pályakezdőtől a senior mérnökig, 22-től 54 éves kollégákig. „A csoport nagy része 35 év alatti, nagyon fiatal kolléga, de mivel életkorban nagy a szórás, a tapasztalati szint, ez egy nagyon színes csapatot eredményez. Szerintem ez a problémamegoldásunknak, illetve a problémáink sikeres megoldásának a kulcsa, hogy ennyire sokszínű a csapat, ennyire sok szempontból tudjuk látni a problémákat. Így adott esetben több megoldással is elő tudunk állni, amiket aztán megvitatunk, meghallgatjuk egymás véleményét. Bízunk egymásban, aminek hála nincs olyan probléma, amit ne tudnánk megoldani.” – mondta el Bódi Antal, a csapatban kezdetektől dolgozó és azt szakmailag is irányító Operation Manager.

Felmerülő probléma esetén első körben  az üzemeltetésben dolgozó párhuzamos first vagy second level supportot (OTC, FCI, AWS)   keresik fel, és amennyiben a probléma mélysége igényli, bevonják a szolgáltatási lánc többi szereplőjét, adott esetben a menedzsmentet is. Az évek során olyan együttműködést sikerült kialakítaniuk, ahol a feladat megoldásában mindenki egy csapatként dolgozik, függetlenül attól, szervezetileg ki hová tartozik. „Ha az üzemeltetésben felmerül egy hiba, mi nem csak megoldjuk azt és lezárjuk a jegyet, hanem beszélgetünk a bejelentővel, ügyféllel, utánajárunk, valóban az volt-e a probléma, ami elsőre tűnik. Ahol megvan irányunkba a nyitottság, ott bármikor örömmel adunk tanácsot, hisz hosszú évek alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk össze, amit ha megosztunk, hosszú távon sokkal eredményesebb a munka mindenki számára.” – mondta el Bódi Antal.

Operatív szervezetek esetében, mint amilyen az MCS Paas Core Operation csoport is, fontos, hogy maga a működés azonos keretrendszerben zajlik: közös a cél, közös az ügyfél, közös a jegykezelő rendszer, közös a technológia. Ezáltal a működés összehangolása is könnyebben megvalósítható. „Egy ilyen szervezetben nagyon nehéz individuálisan működni, mindenkinek ugyanúgy dolgoznia kell azon, hogy sikeresen tudjanak együttműködni csapaton belül és más csapatokkal is. Ami pedig különlegessé teszi a csapatot, hogy az operatív vezető technológiailag is maximálisan átlátja, amit a csapat csinál, és ezáltal egy valódi közös megértés alakulhatott ki, egyfajta szimbiózis.” – mondta el Urák Beáta, a csapatot éveken át vezető People Manager.

„Do it with passion, or not at all”

A csapat többségében olyan, szakterületük iránt elhivatott kollégákból áll, akik saját szabadidejükben is az új technológiai lehetőségeket tanulják és kutatják. Előfordult már, hogy egy, a T-Systemsnél csak most a portfólióba kerülő új termékben már tapasztalati tudással rendelkezett több csapattag is. Nem véletlen, hogy a csapat mottója évekig a „Do it with passion, or not at all” volt.

A csapat legtöbb tagjának a szakmája a hobbija, és ez a közös tech érdeklődés tovább erősíti a kohéziót. Biztosan ez is hozzájárult ahhoz, hogy egy olyan nyílt, bizalmi légkör alakuljon ki csapaton belül, ahová akár magánéleti kérdéseket is be lehet hozni. És ez az valószínűleg, ami érződik kifelé, hogy a lokális összetartások nem egy zárt kört eredményeznek, hanem olyan nyitottságot és támogató légkört, ami utána kihat és átmegy a többi területtel való együttműködésre is.” mondta el Szikszai János, aki az elmúlt évben a csoport People Managere volt.

*Az OpenShift a Red Hat nyílt forráskódra épülő, vállalati használatra optimalizált Kubernetes container orchestration rendszere.

Az MCS PaaS Core Operations Team tagjai:
Antal Bódi
Béla Bővíz
Norbert Csonka
Péter Csűrös
Csaba György Dobó
Ákos Elek
Endre Gyovai
Loránd Frigyes Kelemen
Ádám Klein
László Ladányi
Balázs Lenkey
László Maczkó
Zsolt Molnár
József Németh
Imre Simon
Loredana Stoica Mihalikné
László Szabó
Bálint Imre Terjék
Balázs Trenka
Péter Vámos
Balázs Varga
Gábor Vörös
Balázs Zahorecz

További hírek