PET Kalóz akció a Tisza-tónál

2022 11 04

A DT-ITS önkéntes kollégái október 6-án egy napra PET Kalózokká váltak, és hozzávetőleg 1,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tisza-tó árterületéről.

A PET Kalóz Önkéntes Napra – többszörös túljelentkezést követően – 80 munkatárs érkezett Budapestről, Debrecenből és Pécsről Dinnyéshátra, ahonnét a hulladékgyűjtő akció indult. A csapat egyik fele itt rögtön vízre szállt, és kenuval megközelítve a szennyezett területeket, az ártéren gyűjtötte a hulladékot. A gyűjtés egyben szelektálást is jelentett, a még újrahasznosítható PET palackok, az üveg és a fém külön zsákokba került. Feladat pedig akadt bőven, mivel a szennyezettebb területeken a falevelek alatt minden lépésnél műanyag palack reccsent a gumicsizmák alatt.

A hulladékok túlnyomó része határainkon túlról származik, ahol bevett gyakorlat a szemét ártérben való elhelyezése, amit aztán a folyó átszállít a határon, majd az alsóbb szakaszokon az ártéri erdőkben, homokszigetek partján rak le. Az így felhalmozódott hulladékban tehát gyakorlatilag minden megtalálható, ami egy háztartásban fellelhető, épp ezért nagy odafigyelést igényel maga a hulladék gyűjtése is, a védőkesztyű vagy csipesz használata pedig elengedhetetlen a feladathoz.

A csapat másik fele a Kiskörei Folyómentő Központba ment, ahol a PET Kupa tapasztalt segítőinek útmutatásával a kollégák nekiláttak az itt felhalmozott hulladék szelektálásának. A kisebb létszámra kialakított szelektáló asztalnál el sem fért a sok önkéntes, így egy második, rögtönzött szelektálópont is kialakításra került, de a már különválogatott hulladék elszállításában, átrendezésében is segítettek.

A Folyómentő Központban rengeteg felhalmozott hulladék volt ezen a napon, miután ide érkezett be a néhány héttel korábbi Bodrogi PET Kupán összegyűjtött hulladék is. Mivel a PET Kupa a begyűjtött hulladékok válogatását hétvégente toborzott önkéntesekkel végzi, a DT-ITS kollégái az elkövetkező két hétvégén érkező önkéntesek munkáját segítették nagyban, hisz váltott turnusban 80 pár kéz végezte a munkát, míg normál esetben 10-20 önkéntes érkezik a szelektáló pontra egy-egy hétvégére.

A délután folyamán a két csapat váltotta egymást a terepen,  a nap végére nem kevesebb, mint 240 zsák hulladék összegyűjtésével járultak hozzá a kollégák a Tiszta árterületének megtisztításához. Ez hozzávetőleg 1,5 tonna hulladékot jelent, melynek legalább 60 százaléka (üveg, fém, műanyag) újrahasznosítható.

A DT-ITS életében ez volt a harmadik központilag szervezett Önkéntes Nap, a tavalyi évben két alkalommal a Bátor Tábor hatvani táborának szépítésében és újításában segédkeztek kollégáink. A mostani PET Kalózok Önkéntes Nap a vállalat CSR tevékenységének és a tavaly indult belső Sustainability Programnak a közös eredménye. Az aktivitás maga is a Sustainability Program részeként alakult meg, a jelenleg több, mint 100 fő alkotta DT-ITS Green Activist Közösség ötlete nyomán került megszervezésre.

PET Kupa

A 10 évvel ezelőtt útjára indult PET Kupa azért jött létre, mert a Tiszán rendszeressé vált a műanyag zajlás, vagy más néven PET palack áradat. A PET Kupa kezdeményezés megpróbálja útját állni az ismétlődő szennyezési hullámoknak, felderíti a legnagyobb lerakóhelyeket, és azon dolgozik, hogy megtisztítsa az árteret és a folyót, a begyűjtött hulladékot pedig lehetőség szerint újrahasznosítsa. Mindezt ráadásul olyan szórakoztató, inspiráló formában teszi, hogy a nehéz és időnként veszélyes feladat igazi kalanddá változik, melyhez évről-évre egyre több önkéntes csatlakozik.

CSR és fenntarthatóság a DT-ITS-nél

A DT-ITS életében mindig is kiemelt szerepet kapott a CSR tevékenység, a vállalati társadalmi felelősségvállalás. Évről évre törekszünk arra, hogy kihasználjuk a vállalatunk méretéből fakadó anyagi és humán erőforrásokat környezetünk támogatására. Kollégáink lelkes csapatokba szerveződve az ország számos pontján segítenek a rászorulóknak, legyen szó hátrányos helyzetű gyermekek oktatásáról, környezetvédelmi akciókról, jótékonysági gyűjtésekről, iskolák, kórházak, szociális intézmények felújítási munkálatairól.