Trash robotokkal népszerűsíti az ITSH a programozást

Az elmúlt időszakban egyre több megkeresést kaptunk, amelyben tanárok és kisdiákok érdeklődtek a vállalat iránt.

Adódott a kérdés: hogyan mutassuk be a céget a kisiskolás korosztálynak úgy, hogy az számukra izgalmas legyen, illetve maradandó élményt is nyújtson? Erre a megoldást a Trash robotok adták.

A Trash robot egy háztartási hulladékból készült (tejfölös doboz, tejesdoboz, karton, műanyag poharak), és egy külön erre a célra fejlesztett applikációval vezérelhető játék, amely által a kicsik az egyik legmegragadóbb módon képesek megtanulni a programozás alapjait. Az alkatrészek 3D nyomtatóval készülnek, amelyeket Vecsei Ákos fejlesztett ki. Ezeknek az úgynevezett Kiteknek a segítségével rendőrtől kezdve tankon át egészen akár a szemétszedő robotig bármi építhető, így nemcsak a programozást, de a kreativitást is képes fejleszteni. A robotok mozogni is tudnak, működésük teljesen az összerakó által beállított programtól függ.

A kicsik feladata mindebben a háztartási hulladék szelektív válogatása, olyan alkatrésznek megfelelő anyagokat kell hozniuk, amelyekből megalkothatják kitalált robotuk testét. Mi mindennek a technikai részét (2 db motor, 2 db szervomotor, 1 db infraérzékelő, 1 db központi egység), illetve az oktatói erőforrást biztosítjuk. Ezáltal a környezetvédelem fontosságára is szeretnénk felhívni a figyelmet: megmutatni, hogy egy okos ötlet segítségével hogyan tudunk újrahasznosítani.

A projektet először 2 éve Pécsett teszteltük, ahol munkatársaink önkéntes alapon általános iskolás diákoknak délutáni szakkört tartottak. Legutóbb pedig az Újfehértói Erkel Ferenc Általános Iskola alsó tagozatos tanulói érkeztek Debrecenbe telephelylátogatásra, ahol ismét bevetésre kerültek a robotok. A gyerekek rendkívül élvezték a játékot, többen megjegyezték, hogy szívesen foglalkoznának az informatikával a későbbi tanulmányaik során.

A korábbi sikereken felbuzdulva nem titkolt célunk a jövőben is alkalmazni a robotokat.  A következő tanévben a Start Programban résztvevő középiskolákban fogjuk bemutatni a 10 most készülő robotunkat. Ezenkívül minden telephelyen vannak önkéntes kollégák, akik az érdeklődők számára bármikor szívesen bemutatják a Trash robotok működését.

Reméljük, minél több kisiskolás és gimnazista szeret bele ezáltal a programozásba.