Stabil munkahely, vidám hangulat

IT BusinessManapság a biztos munkahely többet ér, mint egy magas, ám bizonytalan időtartamú fizetés. A munkatársak ezen kívül még a jó hangulatot, a nyitottságot és a fejlődési lehetőséget díjazzák.

Ön szerint mi 2013-ban a legfontosabb motivációja egy dolgozónak?

 

IT Services Hungary

Csoma Ádám (CsÁ): Fontos, hogy képességeinek, szakértelmének megfelelő feladatokat láthasson el, egyúttal legyen lehetősége arra is, hogy megismerhesse az új trendeket, s nyomon követhesse a technológiai fejlesztéseket. Emellett nagyon fontos motivációs tényező a család és munka egyensúlyának megteremtése.

 

IT Services Hungary

Hodoniczki Edina (HE): A legfontosabb a stabil munkahely, és a lehetőség a fejlődésre, új ismeretek elsajátítására és hogy folyamatosan tudjon fejlődni.

 

IT Services Hungary

Lévai Tamás (LT): Folyamatos kihívás, fejlődési lehetőség, nyugodt, biztos háttér.

 

IT Services Hungary

Mózes László (ML): Szerintem az anyagiak. De az sem mellékes, hogy a munkakörnyezet kényelmes és barátságos legyen.

 

IT Services Hungary

Páll Dénes (PD): Legyen biztos a munkahelye, s olyan miliőben dolgozzon, amit szeret.

 

IT Services Hungary

Pataki Viktória (PV): Legyen érdekes munkája, s ha jól végzi a dolgát, ismerjék el. Az anyagiak ebből következnek.

 

IT Services Hungary

Piller Dávid (PiDá): Stabil, folyamatosan növekedő cég, hiszen így a munkatársak szakmai fejlődése is biztosított.

 

IT Services Hungary

Seidl Csilla (SCs): Jó eséllyel tudja megtartani az állását. De fontos a jó fizetés, valamint az, hogy reggelente jó érzéssel jöjjön be a munkahelyére.

 

IT Services Hungary

Tóth Csaba Zsolt (TCsZs): A fejlődés lehetősége és a pénz motivál a leginkább.

 

Milyen a „közhangulat” a cégnél a dolgozók és az Ön véleménye szerint, és miért?

CsÁ: A cég szemléletének, dinamizmusának köszönhetően könnyen alakulnak olyan csapatok, amelyben a kollégák számíthatnak egymásra, és közös célok mentén dolgoznak.

HE: Jó a hangulat, s ennek oka szerintem többek között az, hogy nyíltan felvállalhatjuk a véleményünket, akár a kritikát is. Továbbá a cég igyekszik olyan kollégákat egy csoportban foglalkoztatni, akik azonos képességekkel és szakmai érdeklődéssel rendelkeznek.

LT: A munkatársak lelkesek, optimisták, s megkapunk minden támogatást a hatékony munkavégzéshez. S mivel az erőfeszítéseket a cégvezetés maximálisan elismeri, a környezet ideális.

ML: Jó a hangulat, mivel az ITSH a külső gazdasági megszorítások ellenére dinamikusan fejlődik, s ezt átérzik a munkatársak is.

PD: A hangulat átlag felett jó, s ezt az táplálja, hogy mindenki számára adott a lehetőség a szakmai fejlődésre, emellett kibontakoztathatja kreativitását is.

PV: Fiatal a csapat, szeretünk itt dolgozni, s kellemes a környezet is. Ugyanakkor a sok változás miatt előfordulhatnak nehezebb időszakok.

PiDá: A légkör abszolút pozitív, mert áthat mindent a nyugat-európai munkakultúra, s az újító, hatékonyságot javító ötleteket megfelelően támogatják.

SCs: Aki meglátja a lehetőségeket, nyitott a tanulásra és fejlődésre, előbbre tud lépni a cégben, s ezáltal motiváltnak érzi magát. Sok projektben lehet dolgozni cégen belül, ez perspektívát ad a kollégáknak, és hozzájárul a jó hangulathoz is.

TCsZs: Egyre többen vannak, akik szerint jó, sőt egyre jobb itt dolgozni.

Mit gondol, a cégnek sikerül motiválnia az embereit úgy általában?

CsÁ: Sikerül, s ennek köszönhetően minimális a fluktuáció. A cég jól reagál a visszajelzésekre is, a „panaszokra” mindig talál megoldást, s ez bátorítólag hat.

HE: Azt lehet motiválni, aki hagyja magát. Az ő számukra számtalan lehetőség adott arra, hogy megismerjék a karrierutakat és elsajátítsák a szükséges ismereteket.

LT: Igen, bár nem feltétlenül a cégnek kell motiválnia a munkavállalókat, hanem nekik saját magukat. A cégnek csak az ehhez szükséges feltételeket kell megteremtenie.

ML: Rengeteg program van, ami ezt szolgálja, s ami kihozza az emberből a kreativitást. S ha valaki többet tesz le az asztalra, azt pazarul kompenzálják.

PD: Különböző juttatási csomagokkal és más hangulatemelő tényezőkkel is ösztönzik a munkatársakat.

PV: Idén vezették be a sportkártyát, aminek révén kiszélesedett a sportolási lehetőség. Van loyalty programunk is, aminek keretében extra jutalmat kapnak a hűséges munkatársak.

PiDá: Tréningeken vehetünk részt, s a negyedéves céges beszélgetéseken lehetőség szerint figyelembe veszik az egyéni célokat is.

SCs: A cég mindent megtesz ennek érdekében, kezdve az év végi záróbulitól a focikupán át a havi ITSH-kocsmáig. Ugyanakkor a motiválásnak belülről is kell fakadnia.

TCsZs: Én is kiemelném a tréningeket, s nagyon szuper a bónuszrendszerünk is. Kiemelkedő juttatás, hogy havi nyolc alkalommal ingyen mehetünk konditerembe.

Melyik volt a kedvenc munkahelye az eddigiek közül, miért?

CsÁ: Az ITSH-ban teljes mértékben megtaláltam a számításaimat, többek között azért, mert nemzetközi piacra dolgozunk.

HE: Az ITSH a kedvencem, mert a kommunikáció nyitott, s nagyon odafigyelnek ránk. Folyton kérdezik, hogyan lehetne jobbá tenni a körülményeket.

LT: Mindenképpen az ITSH, mert nap mint nap új dolgokat tanulok. A feladatok megoldása sikerélményt szerez, s a teljesítményem maximálisan elismerik. A Porsche Hungáriánál sem éreztem rosszul magam a nagyon összetartó és lelkes csapat miatt.

ML: A Yours Photography, ahol személyi asszisztensként dolgoztam elég elismert fotósokkal, s beutaztam a világot. Az ITSH pedig azért kedvencem, mert rugalmas, és maximálisan ki tudom aknázni a képességeimet. Meg iszonyatosan jó arcok vesznek körül.

PD: Talán első munkahelyemet, az RWE Hungáriát említeném, ahol kellő mértékben támogatták a szakmai fejlődést és a karriert, s gyakorlati tudást lehetett szerezni. Az ITSH-hoz azonban még így sem fogható.

PV: Nekem ez az első igazi munkahelyem, így egyértelmű, hogy az ITSH a kedvencem. Sokat tanulok itt, jó a csapat, és sok emberrel állok kapcsolatban.

PiDá: Mindent összevetve, egyértelmű, hogy az ITSH. De az első munkahelyemen, a Medical Data Managementnél is jó éreztem magam, mivel ott is kellő mozgásteret kaptam.

SCs: Az ITSH a kedvencem, ezért is vagyok itt 2006 óta. S azért, mert számomra biztató a jövőkép.

TCsZs: A jelenlegi munkahelyem a legjobb, mert nem áll meg a fejlődés. Dolgoztam korábban egy modellcégnél, az is jó volt, mert rengeteg emberrel, köztük művészekkel találkozhattam. Szeretem a másik hivatásomat, a tánctanítást is.

Min változtatna először, hogy a dolgozók jobban érezzék magukat a cégnél?

LT: Jobban törekednék a munka és a magánélet egyensúlyának a megteremtésére. Ugyan a cég kompenzálja a túlórákat, de vannak időszakok, amikor nagy a leterheltség, amit otthon le kell bokszolni.

HE: Mielőtt eszembe jutna valami, a cég már meg is csinálta.

ML: Talán jó lenne több sportolási lehetőség.

PD: Sok embernek ez az első munkahelye, így nincs viszonyítási alapjuk, milyen jó helyen is dolgoznak. Én bővíteném ezeknek az embereknek a látókörét.

PV: Nem is annyira változtatni kellene, hanem jobban megmutatni, mi az, ami elérhető. Például a karrierlehetőségeket.

PiDá: Tovább javítanám a kommunikációt a felső vezetés és a beosztottak között. Ugyan nagyon erős nálunk a „nyitott ajtó” politikája, ám mégis kevés ember érzi át ennek jelentőségét.

SCs: Heti egy vagy akár több alkalommal közös, 10–15 perces munkahelyi tornát vezetnék be. Növelné a közösségi élményt, különösen, ha a vezetők is részt vennének rajta.

Forrás: IT Business / IT People, 2013. május 24.
http://www.itbusiness.hu/Fooldal/itpeople/emberek/Stabil_munkahely_vidam_hangulat.html