Sokan vagyunk és sokfélék – Podmanyiczki Annamária

Podmanyiczki Annamária

Podmanyiczki Annamária

A következő hetekben több fogyatékkal élő kollégát szeretnénk interjúkon keresztül bemutatni nektek. Mesélnek arról, hogy milyen tapasztalataik vannak a munkaerőpiacon, milyen személyes sikereket éltek már meg az IT Services Hungarynél, miért dolgoznak itt szívesen, és hogyan indultak az első napjaik a cégnél.

Ancsa a belső helpdesk munkatársaként a kollégák elégedettségét méri, immár 8 éve dolgozik az ITSH-nál. Egy olyan projekt keretében került a céghez, amelyben kifejezetten látássérült munkatársakat kerestek debreceni és budapesti munkavégzésre. Szabadidejében röplabda meccsekre jár drukkolni, kézműveskedik és túrázni is szeret. Az ITSH-nál mindenki pörgős, vidám munkatársként ismeri.

Mivel foglalkoztál, mielőtt az ITSH-hoz kerültél?
Ez a második munkahelyem. Az ITSH előtt az Ability Parkban dolgoztam, ami egy fogyatékosságokat bemutató kiállítás, azonban időközben adódott az itteni lehetőség, és így váltottam. Jó lenne, ha minél több akadálymentesített munkakör, munkalehetőség lenne. Én Jaws-szal dolgozom, ami tulajdonképpen egy képernyőolvasó program, ezáltal segíti a munkámat.

Milyen más lehetőségeid voltak, amikor váltottál az előző munkahelyedről?
Nézelődtem, mivel szeretem az új kihívásokat, de látássérült személyként nagyon, nagyon kevés lehetősége van az embernek. Borzasztóan gyerekcipőben jár még ez az egész, ezt tapasztaltam akkor is, amikor a gyógypedagógiai főiskoláról gyakorlatra mentem: a helyi pszichopedagógus azt mondta, a gyerekek nincsenek felkészülve a látássérültekre. Holott ez egyáltalán nem volt igaz – ők nem voltak felkészülve. Ezt látni a munkaerőpiacon máshol is, hogy félnek, és macerás a munkáltatóknak a fogyatékkal élőkkel foglalkozni.

Ezek mellett milyenek voltak az első napjaid a nálunk?
Nagyon el voltam veszve, néha kicsit egyedül éreztem magam, mivel nem ismertem senkit, de mára ez már teljesen a múlté. Azóta már megvannak a rutinjaim.

Miért szeretsz itt dolgozni?
Változatos a munka, és a kollégák nagyon jó fejek. Fiúkkal dolgozom a csapatban egyetlen lányként, és jól kijövünk egymással. Mindig jó, amikor egy-egy pörgős napon tudunk kicsit bolondozni a csapatban, és vannak jó fej ügyfelek is. Egyikőjük jelölni is akart valamilyen díjra, de mondtam neki, hogy én csak egy egyszerű helpdeskes vagyok, ne engem jelöljön.

Mi volt a legnagyobb kihívás számodra?
A tájékozódás az épületben nehézkes volt eleinte. Volt, hogy egy kolléganőm segített, vele tanultuk be az útvonalakat, de most már ezek is jól mennek.

Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?
Azt, hogy mindenkivel meg tudom találni a hangot, még a legmorgósabb kollégát is meg tudom szelídíteni.