Sokan vagyunk és sokfélék – Hunyadi Krisztina

Több mint négyezren dolgozunk az ITSH-nál. Mindannyian különbözőek vagyunk, és ezt a sokszínűséget szeretnénk egy kicsit bemutatni számotokra. Több, fogyatékkal élő kollégával készült interjút olvashattok, mesélnek arról, hogy milyen tapasztalataik vannak a munkaerőpiacon, milyen személyes sikereket éltek már meg az ITSH-nál, miért dolgoznak itt szívesen, és hogyan indultak az első napjaik a cégnél.

Hunyadi Krisztina

Krisztina az ITSH kifejezetten látássérülteknek szóló felhívására jelentkezett cégünkhöz, amelyben idegen nyelveket beszélő, informatikai ismeretekkel rendelkező kollégákat kerestek – így immár 7 és fél éve dolgozik nálunk Service Desk Agentként. Szabadidejében szívesen hallgat hárfára és fuvolára írt hangversenyműveket, folyamatosan fejleszti idegennyelv-tudását, és figyelemmel kíséri a fogyatékosügy alakulását a nemzetközi színtéren is.

Hogyan emlékszel vissza az első munkanapodra?
Az első pillanattól kezdve kihívásként éltem meg. Az előző munkahelyemen egészségesek és sérültek együtt dolgoztak, itt viszont az én német nyelvű csoportomban rajtam kívül kizárólag egészségesek dolgoznak. Új munkakörnyezet, új kollégák, meg kellett szoknom, hogy mi hány lépésre van. Nagy kihívás egyszerre telefonon németül beszélni és közben hallgatni a képernyőfelolvasó programot, ami olvassa az ügyfél adatait vagy a telefonszámot az egyik fülembe, a másikban pedig az ügyfelet hallom. Megoszlik a figyelmem, és nagyon gyorsnak kell lennem.

Hosszú ideje dolgozol az ITSH-nál – mit tartasz a legnagyobb sikerednek?
Az, hogy felvettek a céghez dolgozni. Ez a legnagyobb dolog az életemben. Német szakon végeztem a Pécsi Tudományegyetemen, mindent németül tanultunk, de akkor még nem volt képernyőolvasó program, és nem tudtam megírni a szakdolgozatom. Minden megvolt, a tanítási gyakorlat, a záróvizsga, csak a szakdolgozat hiányzott, mivel nem kaptam szóbeli felmentést. Így tulajdonképpen nincsen diplomám, még ha 4 év alatt el is végeztem az öt éves képzést.

Miért szeretsz a cégnél dolgozni?
Szeretek segíteni a német ügyfeleinknek, és örülök, hogy hasznos munkát végzek. Jó, hogy ez a cég nyitott a sérült emberek foglalkoztatására, ez mindenképp nagy előrelépés. Megszoktak már a kollégák, elfogadtak az idők folyamán.

Mik a jövőbeli terveid?
Magyarországon szerintem ez a csúcsok csúcsa, amit el lehet érni látássérültként. Nem vagyok egy informatikus lélek, úgyhogy ilyen irányban nem tudnék elmozdulni. Németországban viszont sok lehetőség létezik, kifejezetten vak emberek számára, így egy külföldi hasonló munkakör, vagy valamilyen külföldi képzés még nagy kihívás lenne számomra.