Önkéntes munka – munkaidőben

figyelő logóEgyre kevesebb pénz, mind több önkéntes munka – nagyjából ez a tendencia, ami a magyarországi jótékonykodást, vállalati támogatást jellemzi.

Az alapítványoknak, egyesületeknek juttatott vállalati anyagi támogatás összességében évi 30-40 milliárd forintra tehető. Jó ideje nincsenek erre irányuló kutatások, a friss, időszerű adatoknak híján vagyunk, ezért Gerencsér Balázs, a Nonprofit Információs és Oktatási Központ (NIOK) elnöke is óvatosan, visszafogottan becsül. Azt viszont már határozottan állítja, hogy a klasszikus önkéntes munka mind népszerűbb, egyre inkább hódít. S rögtön pontosít: a nemzetközi szakirodalom szerint a vállalatok által támogatott klasszikus önkéntes munka az, amit a munkavállaló munkaidőben végez(het). Arról végképp nincs adat, s talán még hiteles módszer sem áll rendelkezésre, hogyan forintosítható az önkéntes munka, s mekkora összeget tesz ki. Mindenesetre egyre több a jó példa, ami követésre talál.

Jellemző az önkéntes munka Magyarország legnagyobb infokommunikációs munkaadójánál is. Tavaly több mint 10 millió forinttal támogatta a rászorulókat az IT Services Hungary (ITSH). De a pénz nem minden. Itt és most az a figyelemre méltó, hogyan teszi ezt az ITSH: nem maga a vezetés határoz a támogatások sorsáról, hanem bevonja a döntésbe a munkatársakat is.

A támogatás egy részét alapítványoknak adják, de ebből a lépésből sem hagyják ki a munkatársakat. Az ő ötleteik, javaslataik alapján választják ki, hogy az adott évben mely alapítványokat segítik. Budapesten a Gyermekétkeztetési Alapítvány, Debrecenben a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, Pécsett az Országos mentőszolgálat alapítvány, Szegeden a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány volt az, amelyet a támogatásra leginkább érdemesnek tartottak.

A cég által felajánlott, jótékonysági célra szánt összeg másik részét maguk a dolgozók kapják – a munkavállalók átlagéletkora 31 év! -, társadalmi munkájukat segítve így. A munkavállalók évente csoportokat alkotva pályáznak. 2013-ban az ITSH hét nyerő csapat között 5 millió forintot osztott szét, hogy az önkéntes munkához szükséges munkaeszközöket biztosítsa.

“A cégvezetés nagyra értékeli azt a lelkesedést, amivel a kollégák felkutatják, megszervezik az önkéntes munkákat.” – mondta Bőthe Csaba az ITSH ügyvezető igazgatója. Az anyagiak mellett azzal is támogatjuk őket, hogy szükség esetén munkaidő kedvezményt biztosítunk.

A Bátor Tábor évről évre sok száz beteg gyereknek adja vissza az életbe vetett hitét. Hatvan városának határában rendhagyó módon, élményterápiával gyógyítanak. Ezt 25 éve az amerikai színészlegenda, Paul Newman találta ki, és honosította meg a másik kontinensen. Azóta már tucatnyi élménytábor működik szerte a világban, de a magyar az egyetlen Közép-Európában, ezért az egész régióból fogadják a daganatos és krónikus betegségben szenvedő gyerekeket. Idén minden eddiginél több, legalább ezer kis beteget tudnak vendégül látni, s ehhez bizony négyszázmillió forint kell – tudtuk meg Tóth Katától, a Bátor Tábor adományszervezési igazgatójától. Tavaly az 1 százalékos felajánlásokból nem kevesebb, mint 77 millió forint folyt be. Az általános tendencia, hogy a gazdasági körülmények miatt csökken a vállalati támogatások mértéke, száma, s emiatt növekszik az egyéni, kisösszegű adományok jelentősége. A nemzetközi táborszövetség tagjai közül a Bátor Táborban a legnagyobb az önkéntesek aránya. Évről évre több mint ötszáz önkéntes áll be házi és játszó cimborának – ahogy a táborban hívják őket.

1 % – nem a világ
Tévhit, hogy a személyi jövedelemadóból felajánlott 1 % az alapítványok legnagyobb segítsége. A Nemzeti Adó -és Vámhivatal (NAV) a tavalyi adatokat még nem dolgozta fel, ezért egyelőre csak annyi tudható, hogy 2012.-ben 7 milliárd 164 millió forintot utaltak ki a civil szervezeteknek. Ezen az összegen nem kevesebb, mint 24 ezer civil szervezet osztozott. Összesen 4 millió 610 ezer magánszemély segítette ily módon az alapítványokat, egyesületeket – tudtuk meg Aszalós Andreától, a NAV adóügyi szóvivőjétől.

Forrás: Figyelő, sajtóhírek, 2014. január 21.