Mennyire jellemző az informatikusok hiánya Magyarországon?

Mészáros Mariannal, az IT Services Hungary HR ügyvezető igazgatójával készült interjú az informatikushiányról és arról, hogyan kezeli azt a vállalat.

Mv: Mészáros Mariann a vendégem, az ITSH HR ügyvezető igazgatója. Kezét csókolom!
Mészáros Mariann, ügyvezető igazgató, IT Services Hungary: Üdvözlöm!

Mv: Magyarország legnagyobb informatikai munkaadója az ön cége. Rendre kérdezik a munkaerőpiaci helyzetről – ahogy én láttam, talán éppen egy néhány hónappal ezelőtt egy televíziócsatorna faggatta önt erről a kérdésről -, akkor kerültek szóba többek között az ITSH oktatási programjai, együttműködése egyetemekkel, iskolákkal. A téma nyilván örökzöld, ugye mindig más számot mondunk, most éppen jelenleg, július közepén hány informatikus hiányzik az ön információi szerint Magyarországon?
Mészáros Mariann: Valóban örökzöld témáról kell, hogy beszéljünk. Ugye, 22 és 25 ezer közötti az a létszám, amire különböző forrásokból lehetett tudni, hogy informatikushiánnyal küszködik az ország, úgyhogy azért ez egy tetemes létszám. Én azt gondolom, hogy körülbelül egy ilyen 20 és 25 ezer közötti létszámról beszélhetünk, és ugye ez már viszonylag tendenciózus.

Mv: Most azon túl, hogy ezen a problémán mindenki sopánkodik, és nyilván az egyetemek aztán rákapcsolnak, oktatási intézmények rákapcsolnak, felnőttképző szervezetek rákapcsolnak erre a témára, és közben nagyon aggódunk, hogy a meglevő informatikusok, azok ne menjenek külföldre. Mit lehet még tenni? Egészen pontosan önök mit tettek az elmúlt időszakban? Mit találtak ki?
Mészáros Mariann: Én azt gondolom igen, hogy ahogy említette is, tényleg nemcsak az oktatási intézmények, hanem maga a kormányzata is, és a megfelelő szakszervek is elkezdtek ezzel a témával dolgozni, az összes nagyvállalat bevonásával, és az ITSH ebben is aktívan részt vett. Nálunk számos olyan program fut, ami ezt a hiányszakmának az egyáltalán a megismertetését, a problémával való szembesülést, és konkrét akciókat segíti. Nagyon-nagyon fontosnak tartja az ITSH is, mint a többi nagyvállalat is, hogy az oktatási intézményekkel való együttműködés kapcsán egy gyakorlatorientált képzést tudjunk biztosítani a jövő nemzedékének. Emellett a felsőoktatási programsorozataink mellett, amiről mindjárt mesélek, hogy pontosan mit is nyújt az ITSH, de szerintem nagyon fontos az, hogy ne csak a felsőoktatásnál kezdjünk ezzel a problémával foglalkozni, hanem úgymond menjünk mélyebbre már a társadalomban és a középiskolákban is. Sőt, már általános iskolákban is kezdjük a nyelvtanulást és az informatikai szakmának a tudatosítását és megértetését. És ezzel kapcsolatban is vannak az ITSH-nak különböző programjai, és akkor, hogy ha megengedi, egy programot csak, egy ilyen szösszenetszerűen, tehát nagyon sok egyetemmel vagyunk kapcsolatban, a legelső kapcsolatunk különben, és a leggyümölcsözőbb talán a Debreceni Egyetemmel van, ott a tavalyi évben el is nyertük az Alumni Díjat. Az ottani egyetemen már jelen pillanatban is fut tanszékünk és különböző specializációink, kreditértékű tantárgyakat vezettük be, amelyek választhatóak és vizsgával zárulnak. Én nagyon büszke vagyok arra, hogy mind a tanszéken, mind pedig a specializáción a kollégáink úgymond önkéntes módon tanítanak, és ami például a tanszéknek előnye, hogy egy olyan féléves programsorozat, ami az üzleti életben úgymond ezt a projektszemléletet, egy projektmegvalósítást biztosít a kollégák, vagyis a leendő hallgatók, a leendő kollégák és a jelenlegi hallgatók számára.

Mv: Ez nagyon jó az egyetemeknek, hát kapnak kész oktatási anyagot, kapnak…
Mészáros Mariann: Igen.

Mv: …azt kell mondjam, ingyen oktatókat, tehát megkapták az egész félévet tokkal, vonóval. Tehát ahogy én olvastam, az önök kollégai, az ITSH-s kollégák, nemcsak, hogy önkéntesként dolgoznak, de kompenzáció nélkül látják el ezt a feladatot.
Mészáros Mariann: Ez így van. Ez így van.

Mv: Szóval ez nagyon klassz. Nincsen egyetem, aki ennek ne örülne, de hát látom is, hogy Pécs, Szeged, azt hiszem Debrecen, tehát több egyetemen dolgoznak önök hasonló, vagy majdnem hasonló módon.
Mészáros Mariann: Igen, ez így van, és ami szerintem nagyon jó, és természetesen az egyetemi nyitottság mellett, egy multinacionális vállalat, így az ITSH is természetesen a naprakész szakmai tudást, illetve a gyakorlatorientált szakmai tudást tudja bemutatni az intézményekben. Azonban nagyon szükséges egy olyan jó együttműködés, mint ami akár a debreceni, pécsi, vagy a szegedi egyetemmel van, hiszen az elméleti és a gyakorlati képzés tud egy olyan versenyképes tudást biztosítani a jövő generációjának, amivel bízunk benne, hogy Magyarországon sikeres lesz. Ami szerintem szintén nagyon jellemző az ITSH-ra, és úgymond így az egyetemekre is, hogy mint említettem, Debrecen volt az első egyetem, ahol ezeket a képzéseket indítottuk, azonban mint egy best practice-t visszük tovább, és most már a pécsi egyetemen is van tanszékünk, valamint jelen pillanatban a szegedi egyetemmel is egyeztetünk, hogy hogyan tudjuk ezt kialakítani. Tehát úgymond a kezdeti tapasztalatok – és ez igaz az IT-világra is – hogy állandóan változik, viszont a jó tapasztalatok megosztásával lehet egy gyorsabb tudásszintet, illetve egy képzési szisztémát kialakítani Magyarországon.

Mv: Annak nagyon örültem, hogy azt mondta a beszélgetés elején, hogy igyekeznek mélyebbre ásni, mert arra akartam buzdítani, vagy arra akartam megkérni, hogy egy picit menjünk mélyebbre, mert ezeket a számokat, ezeket a programokat, ezeket úgy össze tudja szedni az ember, tehát látja, hogy miben gondolkoznak. De azt vajon tudják-e, hogy miért ilyen kevés az informatikus? Nyilván ezt megkutatják, hiszen rengeteg pénzt ölnek az egyetemi meg középiskolai programokba, meg abba, hogy embereket szerezzenek. Sőt, rögtön ide hozom azt az eredményt, hogy a hallgató is lássa, hogy ennek az egésznek van értelme, amiről beszél, azt hiszem, hogy talán az elmúlt hónapokban a felvettek tíz százaléka, az ezeken a programokon keresztül kapcsolódott önökhöz. Tehát már látszik ennek a programnak, egyetemi programnak a hatása. Erről majd később még kérdezném. De tényleg, arról az okról, hogy miért ilyen kevés, miért mennek ilyen kevesen költőnek vagy informatikusnak? Nyilván, agyelszívás, az egy más dolog. Meg az is, hogy a piac óriási.
Mészáros Mariann: Igen.

Mv: De látom, hogy a Lányok Napján keresztül is, hogy ezt a dolgot trendivé igyekeznek tenni. Ez is egy fontos kérdés lehet talán.
Mészáros Mariann: Igen. Szerintem az alap, az onnan indul, hogy még mindig van egy sztereotípia Magyarországon az informatikával kapcsolatban. Tehát még mindig általában az a képzelet van, hogy az informatikus leül reggel a számítógép előtt, és egész nap a számítógép mellett ül, és utána… nincs igazán közössége, hanem egy kicsit elvont világban él. Tehát alapvetően van egy ilyen sztereotípia, amivel dolgozni kell, és ezért is mondom azt, hogy nem elég csak a felsőoktatásnál, hanem már középiskolában és általános iskolában is tudatosítani az IT világát, és hogy mit is jelent az IT világa, valamint mindezt meg kell értetni a gyerekekkel, és bizony a szülőkkel is. Másik oldalról alapvetően látszik, hogy ma Magyarországon a munkaerő-hiány probléma, számos cikk is beszél erről, hogy bizony-bizony, a munkaerőpiacon hiányunk van. Ennek van egyrészt egy kivándorlással kapcsolatos hatása, tehát a szabad munkaerő mozgása, valamint van egy másik oldala is, tehát mi már felvettünk olyan fiatalokat, is akik haza szerettek volna jönni Magyarországra és számukra is vonzó programokat tudunk ajánlani. Másrészt pedig maga az oktatási struktúra is olyan volt korában, – a képzés színvonala is, illetve a képzési tematika is – ami alapján talán nem az informatika volt az, ami a leginkább választott irányvonal volt a jövő nemzedékének. Én azt gondolom, hogy itt is olyan konkrét támogató programok indulnak – akár a felnőttképzés terén is – ahol kimondottan az informatikai szektort szeretnénk élénkíteni és vonzóvá tenni.
M: Igen, trendivé tenni, szexivé tenni.
Mészáros Mariann: Igen.

Mv: És ezt láttam, meg a Lányok Napjáról is beszélgettünk mi már ebben a rádióban. Életpályanap, szakmai előadások, céglátogatások, és akkor itt jön be a középiskola, robotikaverseny meg megyei…
Mészáros Mariann: Igen.

Mv: Rengeteg mindent csinálnak. Szóval nagyon okosan, nagyon bölcsen, és nyilván kell a munkaerő és kell a jó, szakképzett munkaerő, ezért mindent megtesznek. Ezért most már középiskolákban is segítő jobbot nyújtanak, vagy segítő kezet nyújtanak, és ilyen oktatási programokat indítanak. Ugye?
Mészáros Mariann: Van egy Start programunk, ezt kimondottan középiskolák számára biztosítjuk, és ott az informatikát és a nyelveket oktató középiskolákat támogatjuk. Fontos hangsúlyoznom, hogy az informatikáról beszélünk, de informatika nyelvtudás nélkül nem igazán létezik. Tehát ugye az angol és – az ITSH-nál kimondottan – a német nyelv, az egy alap, és elengedhetetlen, úgymond alapelvárás ahhoz, hogy az emberek és a kollégáink az informatika terén sikeresek tudjanak lenni. Emiatt általában az olyan középiskolákkal kezdünk együttműködést, ahol bizonyos idegennyelvi  informatikai laborokat is ki tudunk alakítani, különböző előadásokat tartunk, valódi céglátogatásokat biztosítunk, szülői fórumokat tartunk, ahol egy kicsit az informatikáról és az informatikai palettáról beszélünk.

Mv: Az előbb mondta ezt az angol, németet. Ez is milyen érdekes, ugye? Gimnáziumokban 14-16 éves korban jön a második nyelv kötelező nyelvválasztása.
Mészáros Mariann: Igen.

Mv: És nagyon sok szülő abban gondolkozik – nyilván a gyerek meg a szülő után megy részben -, hogy hát ha úgyis tudja az angolt, akkor a német, az már talán annyira nem lehet fontos, vagy nem kell hogy fontos legyen. Jön egy spanyol, jön egy olasz, jöjjön egy kínai. De ez nagyon fontos, amit ön mond, hogy… Szóval itt nagyon tudatosnak kell lenni már 14 éves korban is, hogyha valaki mondjuk ebben az irányban indul el, vagy önök felé indul el, mert akkor azt mondja, hogy angol és német.
Mészáros Mariann: Az az igazság, hogy ha megnézzük Magyarországon a befektetői piacot, akkor Amerika mellett még mindig Németország a második legnagyobb befektető. Tehát igenis a német nyelv nagyon fontos, tehát Magyarországon ennek a nyelvnek az ismerete kamatozó tud lenni. Úgyhogy az ITSH esetében ez egy nagyon-nagyon húzó irány, tehát aki nagyon jól beszél németül, neki azt tudom mondani, hogy vannak olyan pozíciók amelyben már most elkezdhet nálunk dolgozni, hiszen az elején szinte a nyelvtudás erősebb, mint a szakmai tudás, lévén nagyon erős belső képzésünk van amelybe integrálva van az IT-képzésünk is. Ennek megfelelően évről évre a tudásba fektetve belső képzéseket biztosítva a kollégákból haladó informatikusokat tudunk nevelni. Természetesen van az informatikának egy olyan nívója, ahol az egyetemi képzés elengedhetetlen, de vannak olyan szintek is is, ahol nem biztos, hogy egy egyetemi képzéssel kell elindulni ahhoz, hogy valakiből “valódi” informatikus legyen.

Mv: Nézzük akkor most az eredményeket. Látom a májust, vagy a sajtóanyagban a május meg a június szerepel. Szóval az látszik, hogy ez a vetés, ez beérik, mert az önök által elért fiatalok, azok egy idő után önöknél jelentkeznek munkára, és ez most már a számokban is látszik.
Mészáros Mariann: Igen. Én azt gondolom, hogy az IT Services Hungary egy nagyon tudatos építkezést folytat e témában is, és azért itt, ahogy a szlogenünk is mondja, hogy a tudásba fektetünk, illetve, hogy az ambíciót keressük a jövő nemzedékében, ez valóban egy építkezés. Tehát ez egyik pillanatról a másikra nem biztos, hogy eredményt hoz. Én nagyon büszke vagyok arra, hogy az elmúlt hónapokban tényleg a rendezvényeinken részt vettek tíz százaléka csatlakozott már az ITSH-hoz, és mi ezt a trendet szeretnénk növelni. Tehát a jövőben is nagyon-nagyon sokat szeretnénk abba irányba költeni, illetve energiákat fektetni, hogy a fiatal nemzedéknek biztosítsuk azt, hogy Magyarországon igenis lehet nemzetközi környezetben, nemzetközi projekteken dolgozni. Van egy olyan felvevőpiac, egy generáció amely nagyon éhes a szakmai kihívásokra és a személyes fejlődésre. Az ITSH ehhez kiváló partner viszont ezt meg kell mutatni, hogy ezt az irányt fogjuk folytatni a jövőben, és nagyon bízom benne, hogy az egyetemekkel, illetve a középiskolákkal való együttműködés egy hosszú távon beérő, közös sikert tud kialakítani számunkra.

Mv: Nagyon szépen köszönöm! Magyarország legnagyobb informatikai munkaadójával, az IT Services Hungary HR ügyvezető igazgatójával, Mészáros Mariannal beszélgettem. Nagyon szépen köszönöm!
Mészáros Mariann: Én is köszönöm! Viszont hallásra!

Forrás: Trend FM, Délutáni monitor, 2017. augusztus 1.