Még szorosabb lesz a kapcsolat az ITSH és a Debreceni Egyetem között

Speciális informatikai képzések, német nyelvoktatás, kutatás-fejlesztési és ösztöndíj-programok – többek között ezeken a területeken bővíti eddigi együttműködését az IT Services Hungary és a Debreceni Egyetem. Az erről szóló megállapodást 2016. november 29-én írták alá a felsőoktatási intézményben. A tervek szerint a város is hamarosan csatlakozik az együttműködéshez.


Debrecenben  csaknem 1800 informatikai szakembert foglalkoztat az IT Services Hungary Kft. Az itt dolgozók 80 százaléka a Debreceni Egyetemen szerzett diplomát. Ez jól mutatja a hazai infokommunikációs szektor legnagyobb munkaadója és az ország legnagyobb egyeteme közötti együttműködés sikerét. Ezt a partnerséget kívánják most tovább bővíteni az oktatás és a kutatás-fejlesztés területén. “Cégünk elkötelezett az oktatás és a továbbképzés mellett. Célunk, hogy minél több fiatal magas szintű elméleti és gyakorlati tudáshoz, valamint megfelelő munka- és karrierlehetőséghez jusson Magyarországon” – mondta Chris Wilson, az IT Services Hungary Kft. ügyvezetője.

A Debreceni Egyetem és az infokommunikációs vállalat megállapodásának aláírása után Szilvássy Zoltán rektor a közös kutatás-fejlesztési programok jelentőségét hangsúlyozta, ami több ágazatban már régóta jól működik. “Az egyetem és a vállalati kör – benne kis- és nagyvállalattal egyaránt – klaszter-struktúrába rendeződött. Az egyetem elismertségét alátámasztja az, hogy a vállalatok elfogadták az egyetem innováció-forrásként történő belépését ezekbe a rendszerekbe” – nyilatkozta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

A gazdaságfejlesztés áll az Új Főnix Terv középpontjában, ehhez pedig nélkülözhetetlen a megfelelő minőségű oktatás – mondta Barcsa Lajos. Az alpolgármester hangsúlyozta: a piacképes tudással rendelkező szakemberek képzése terén a város kiváló partnerre talált az egyetemben. “Olyan képzések folynak a Debreceni Egyetemen, amelyek nem öncélúak, hanem a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő képzettséget, versenyképes tudást adnak” – közölte Barcsa Lajos. Az alpolgármester hozzátette: az önkormányzat már megkezdte a tárgyalásokat annak érdekében, hogy a város is bekapcsolódjon az infokommunikációs nagyvállalat és az egyetem együttműködésébe az egyik legdinamikusabban növekvő ágazatban.

Forrás: dehir.hu, sajtóhírek, 2016. november 29.