Jelzésértékű összefogás

tmnovcim_288x0t0_ic1[1]Az IT Services Hungary Kft. (ITSH) évek óta nagy hangsúlyt fektet az Önkéntes Pályázati Programra, melynek célja, hogy a munkatársakat az aktuális társadalmi és környezeti problémák megoldására, a helyi közösségek igényeinek és szükségleteinek kielégítésére, továbbá önkéntes programok megvalósítására ösztönözze.

Az ITSH Önkéntes Programjának fókuszában az alábbiak állnak.

  • A magánélet és a munka egyensúlyának kialakítása.
  • Az információ és a tudás eléréséhez szükséges egyenlő feltételek megteremtése.
  • A környezetvédelmi vagy környezetrekonstrukciós akciók – az egészséges természeti környezet és élettér védelme, fenntarthatósága érdekében.

A cég dolgozóinak természetkedvelő csoportja a színpompás pilisi erdőben a turistautak jelzéseinek felújítását, a túraútvonalak megtisztítását tűzte ki céljául. Az ITSH által meghirdetett CSR pályázaton nyert összegből a kollégák – 4 hétvégén, kis csoportokra osztva – összesen 36 km szakaszt tesznek rendbe hivatásos jelzésfestő szakemberek segítségével. Az útvonalak megválasztásában teljes mértékben a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai ismereteire és igényeire támaszkodott a csapat, s a jelzésfestő szakemberek megkeresése is e szervezeten keresztül történt.

Jelenleg az első hétvégén vannak túl a projekt résztvevői, akik rengeteg élménnyel gazdagodtak a kellemes őszi időben. A szombati nap során a turistautak „kitakarítása”, az útvonalak járhatóvá tétele, a korábbi turistajelzések letakarítása, illetve azok fehér téglalappal történő felülfestése történt meg. A színes jelzések felfestése a vasárnapi csapatok feladata volt.

Kihívásokról is gondoskodott az erdő – néhány kidőlt fával is meg kellett küzdeniük az ITSH munkatársainak a téves jelzések rendbetétele mellett. Az első hétvége Dömör-kapu és Csobánka környéki) útvonalain szerencsére kevés volt az eltakarításra váró szemét, inkább a kilátóhelyek és a turistaútelágazások adtak ilyen jellegű feladatokat.

Az ITSH önkéntesei a céges túraklub aktív kirándulói mellett a fotószakkör tagjai közül kerültek ki. A vidám aktivisták, akiket családtagjaik és házi kedvenceik is elkísértek, lelkesen és jókedvvel tették a dolgukat egy igazán nemes cél elérése érdekében. A program az elkövetkező hétvégeken – további helyszíneken – újabb élményekkel folytatódik.

Forrás: Turista Magazin, 2013. novemberi lapszám, 2013. november 13.