Help the Handicapped!

Handicapped[1]A „Help the Handicapped” program egyre kiemelkedőbb szerepet kap az IT Services Hungary életében. Ami eleinte a Business Operations & Quality részleg (BOQ) kis lépéseként indult, mára kezdeményezések sorozatává nőtte ki magát.

2012 Karácsonyán a BOQ-os kollégák ellátogattak egy óvodába, melyet a Hallássérültek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye üzemeltet. Július 16-án ismét felkeresték ezt az óvodát, hogy újra egy kis örömöt csempésszenek a gyerekek mindennapjaiba. A Bethlen utcai iroda relax szobájának elkészítéséből sok festék megmaradt, melyet nemes célra szerettek volna felhasználni, így ezekkel az óvoda termeit varázsolták barátságosabbá a falra festett, vidám, kedves figurákkal.

Az intézmény keményen dolgozik azért, hogy gyógypedagógiai eszközök alkalmazásával a sajátos nevelési igényű gyermeket képezze, ezzel elősegítve társadalmi beilleszkedésüket, elfogadásukat. Az óvoda után általános iskola vár a siket és nagyothalló gyerekekre, ahol már az informatikai képzésre is nagy hangsúlyt fektetnek. Kiemelt figyelmet fordít az intézmény arra , hogy nyomon kövesse a gyerekek életútjának alakulását az iskolai évek után is. Ennek köszönhetően egy újabb mérföldkő jött el az ITSH-val való együttműködésében.

Pásku Tibor igazgató segítségével eljutott hozzánk egy jelölt, aki szívesen csatlakozott volna az IT Services Hungaryhez. Az interjúk rendben zajlottak, így már csak egy kis papírmunka, és új kollégát köszönthet köreiben a debreceni BOQ csapata. Norbert siketként született és a családja is hallássérült. Iskolai tanulmányai során kiemelkedő eredményeket ért el matematika és szövegértés versenyeken, szabadidejében pedig szeret sportolni, túrázni. Az ITSH-nál szoftvertesztelőként fog dolgozni.

Az ágazat nagy figyelmet fordít majd arra, hogy Norbert teljes értékű és szakmailag magas színvonalú munkát végezhessen. Ehhez neki is sokat kell majd tanulnia, de a csapat készen áll a fogadására. Alapvetően írásban, OCS-en fognak vele kommunikálni, illetve nehezebb helyzetekben Skype-on igénybe vehető jeltolmács segítségével. Norbert pedig szívesen megtanítja a csapatnak alapfokon a jelbeszédet, így ezzel is kicsit közelebb kerülhetünk az ő világhoz.

A budapesti és a szegedi telephelyen is tervezett hallássérült kollégák alkalmazása, ehhez már megkezdődött a kapcsolatok kiépítése hasonló intézményekkel. Ezen kívül pedig még mindig maradt egy kis festék, így a BOQ már keresi a következő óvodát. A kollégák rendkívül lelkesek, folyamatosan érkeznek újabb és újabb ötletek, melyekkel a „Help the Handicapped” program még nagyobb fókuszt kaphat. Reméljük, egyre többen érzik majd magukénak ezt a gondolkodásmódot, melyet a BOQ példaértékűen követ.

Forrás: IT Services Hungary, sajtóhírek, 2013. augusztus 1.