Felelősséggel a környezetünkben élőkért

Arviz[1]Az utóbbi hetek árvízhelyzete az IT Services Hungary számos kollégáját arra ösztönözte, hogy lapátot és homokzsákot ragadjon. Az önkéntes munkák mellett a vállalat az árvízkárosultak számára anyagi támogatást is nyújt.

Magyarországon néhány évtizede kapott hangsúlyt a vállalatok társadalmi felelősségvállalása (CSR). Természetesen az IT Services Hungary – piacon betöltött pozíciójából fakadóan is – az önkéntes munkából is kiveszi a részét: a kollégák korábban részt vettek már játszótér felújításban, csatlakoztak a cipősdoboz akcióhoz, most éppen kupakot gyűjtenek beteg gyerekek megsegítésére. A vállalat ezen felül számos jótékonysági szervezetet támogat minden évben.

A személyes példamutatás és a CSR jegyében a Computing Services & Solutions (CSS) ágazat vezetői június 7-re ismételten önkéntes munkát terveztek csapatépítés keretén belül. Az eredeti elgondolás az volt, hogy tisztasági- és ablakfestést végeznek a vácegresi Frim Jakab Fogyatékosok Lakóotthonában. Az árvíz azonban átírta a terveket, így a vezetők egyik része az irodában tartotta a frontot az esetleges zavarok elhárítása érdekében, másik része a terveknek megfelelően Vácegresre utazott a fogyatékosok otthonába, 20 fő pedig Business Operations & Quality (BOQ) és Service ágazatok kollégáival együtt Nagymarosnál zsákot, lapátot ragadt és az árvízvédelemben segített.

Az ITSH munkatársai a kamionokkal hordott homokot lapátolták zsákokba, teherbírás javító beton-elemeket pakoltak és gyakorlatilag mindenben segítettek a helyieknek és a kirendelt szakembereknek. A munkatársak segítőkészsége a munkaidőn túl is megnyilvánult.

Egy, az erre a célra létrehozott közösségi média csoport segítségével egy önszerveződő kisebb csapat június 9-én, vasárnap kelt útra Debrecenből, hogy Tassnál, majd Solton segédkezzenek a homokzsákok töltésében és rakodásában. Az IT Services Hungary nemcsak kollégái önkéntes munkájával, hanem anyagilag is, 850.000 Ft-tal támogatja az árvízkárosultakat.

Az utóbbi években többen támadták a cégek társadalmi felelősségvállalását, egyesek az gondolják, az egész csak szemfényvesztés, reklámfogás. A szakemberek viszont állítják, az önzetlen segítség még az egészségre is jó hatással van, nem is beszélve a társaság, a mozgás, az összefogás öröméről. A nap végére fáradtan ugyan, de mindenki egyetértett abban, hogy örömmel vesz részt máskor is hasonló CSR tevékenységben.

Lakoothhon[1]Ez volt a legjobb csapatépítő, amin eddig részt vettem. Tevékenyen telt a nap, jó volt a hangulat. Örülök, hogy segíthettünk. Az intézmény önerőből nem tudta volna megoldani a festési munkákat.” (Illés Zsuzsanna)

Vácegresi festői környék, jó társaság, új ismeretségek, napi rutintól eltérő faladatok,  az elvégzett munka hasznossága, mások öröme. Nagyszerű élmény!” (Szilágyiné Varga Csilla)

Egészen rendkívüli volt megtapasztalni, hogy – bár sajnos ilyen szörnyű indok kell hozzá, mint az árvíz – ennyire erős tud lenni az emberek összefogása, segítőkészsége. Köszönöm a kollégáknak ezt a különleges lehetőséget, ez egy igazi team-building volt!” (Buzdor Attila)

Nehéz szavakba önteni, mit éreztem a csapatépítőn. Egyszerre volt furcsa és szép, hogy a céges környezetben már megszokott kollégák elvegyültek a teljesen ismeretlen önkéntesek között, s együtt tevékenykednek egy ilyen természeti erő megfékezése érdekében. Jóleső volt látni, hogy a helyiek mennyire örülnek a mi önkéntes segítségünknek. Ilyen jellegű csapatépítőn, ahol szervezett formában, együtt segítünk valahol, valakiken, máskor is szívesen részt vennék – ha nincs árvíz-helyzet, úgy persze még jobb lenne.” (Harczi Róbert)