Egyre okosabban, egyre magasabb szinten

Böthe-Csaba_2[1]Az egykor alapvetően telefonos service desk szolgáltatást nyújtó IT Services Hungary (ITSH) az elmúlt években tudatosan értelmezte újra a szerepét. Az ország legnagyobb ICT-munkaadója ma már komplex feladatok elvégzésére képes, és portfóliójában folyamatosan tovább növeli az ún. magas hozzáadott értékű munkák arányát.

A német T-Systems International magyarországi leányvállalata 2006 óta van jelen a hazai információs és kommunikációs technológiai (ICT) piacon. A szektor ismerői az informatikai outsourcing kapcsán emlegetik leggyakrabban az ITSH-t. A vállalkozás mára elmondhatja, hogy egyrészt komoly múltra tekinthet vissza Magyarországon, de még izgalmasabb jövőnek néz elébe. A hazánkban immár négy telephelyen − a főváros mellett Debrecenben, Pécsett és Szegeden is − működő, több mint 3200 főt foglalkoztató ICT-nagyvállalat ugyanis tudatos portfólió bővítéssel készül arra a jövőbeni versenyre, amely az iparág mai trendjeiből előrevetíthető.

“Az ITSH a legegyszerűbbnek tartott (a valóságban azonban nagyon nehéz) munkával, a service desk szolgáltatással indult” − meséli Bőthe Csaba ügyvezető igazgató −, és bár a társaság tevékenysége ezt ma már jóval meghaladja, még mindig sokakban él az a kép rólunk, hogy telefonos service desk szolgáltatást nyújtunk távoli felhasználóknak.” Az elmúlt években tevékenységi körünk folyamatosan bővült: szerver- és adatközponti szolgáltatások, távközlési hálózat menedzselése, alkalmazásüzemeltetés és -fejlesztés, valamint az ezekhez kapcsolódó támogató funkciók kerültek fel a palettára. Ez magyarázza azt a gyors fejlődést, amelynek révén a még tízes évein is csupán “innen lévő” német−magyar cég az egykori telefonos támogatóból mára összetett feladatokat eredményesen elvégző, az ICT outsourcing-szolgáltatások szinte teljes vertikumát (tervezéstől a kivitelezésen át a működés felügyeletéig és menedzseléséig) nyújtó nagyvállalattá, hazánk egyik vezető ICT-brandjévé vált − teszi hozzá Bőthe Csaba. Az ügyvezető szerint a fenti “evolúciós folyamat” előrevetíti a fejlődés következő fázisát is, amire a több mint 3200, túlnyomórészt magasan kvalifikált, nyelveket beszélő szakembert foglalkoztató ITSH tudatosan készül is. “Az IT Services egyre több ilyen komplex tevékenységet akar és tud elvállalni. Stratégiai célkitűzésünk, hogy növeljük a nagy hozzáadott értékű munkák arányát − méghozzá azzal a nem titkolt céllal, hogy ezáltal az ügyfeleink minél több szolgáltatási területe kerüljön egy már bizonyított partnerhez: azaz hozzánk” − hangsúlyozza Bőthe Csaba.

A cégvezető tervei biztatóan hangozhatnak a jelen és a jövő magyar műszaki értelmisége, így az ITSH-val szorosan együttműködő debreceni, pécsi egyetem jövendő mérnökei számára is: a feladat növekedésével és a portfólió bővítésével párhuzamosan ugyanis értelemszerűen nőni fog a cég kereslete a fiatal szakértő kollégák iránt − noha az ITSH már ma is Magyarország legnagyobb foglalkoztatója az ICT iparágban.

Mit jelent az outsourcing az ICT-szektorban?
Az informatikai és kommunikációs rendszerek felügyeletének „kihelyezését”, kiszervezését arra szakosodott, profi cégeknek. Az ICT-outsourcing mind a szolgáltatás nyújtójának, mind pedig az azt igénybe vevő ügyfélnek előnyös. A szolgáltató méretgazdaságossági, hatékonysági előnyt tud elérni azáltal, hogy kapacitásait a lehető legjobban kihasználva számtalan ügyfelet szolgál ki, a vevő pedig lényegesen olcsóbban jut hozzá azokhoz a piacvezető szolgáltatásokhoz, megoldásokhoz, amelyeket korábban saját magának kellett megoldania − ráadásul jellemzően szerényebb szakmai színvonalon. Ez a kölcsönösen előnyös helyzet óriási kereslet-kínálatot teremtett, vagyis nagy lett a verseny mind minőségben, mind az árakban, s mai napig is ez jellemzi a piacot.

Forrás: Napi Gazdaság, 2013. október 22.