E-world 2013: A TÜV Rheinland és a Telekom csökkenti az épületek és informatikai infrastruktúrák energiafogyasztását

  •  A megtakarítások az épületeknél elérhetik a 15%-ot, az informatikában pedig a 60%-ot
  • Az energiagazdálkodási rendszer megfelel az ISO 50001 szabványnak
  • A Telekom biztosítja az adatokat, a TÜV Rheinland pedig az értékelést és a támogatási szolgáltatásokat

A Deutsche Telekom és a műszaki ellenőrző és szolgáltató TÜV Rheinland részvételével immár egy új társulás segíti a cégeket az energiatakarékosságban. A Telekom feladata a fogyasztásai adatok összegyűjtése, míg a TÜV Rheinland hatékonysági intézkedések kialakítására és egy energiagazdálkodási rendszer létrehozására használja fel azokat.

„Az emelkedő energiaköltségek és a fenntarthatóság növekvő szerepe a vállalatok cégértékében egyre inkább a cégvezetés figyelmének középpontjába tereli az erőforrás-gazdálkodás kérdését” – mondta Gabriele Riedmann de Trinidad, a Deutsche Telekom energia-üzletágának felelőse. „A TÜV Rheinlanddal való partneri kapcsolatunk és az épületek és az informatikai energiahatékonyságát célzó megoldásaink kombinációja révén lehetővé tudjuk tenni a cégek számára, hogy jobban átlássák energiafogyasztásukat, és így csökkenteni tudják azt.”

Dieter Kaufmann, a TÜV Rheinland megbízott munkatársa hozzátette: „Az általunk kínált teljes körű csomag a Telekommal együttesen segíti ügyfeleinket abban, hogy azonosítsák és kikapcsolják a pazarlóan sokat fogyasztó berendezéseket, és hosszú távon csökkentsék informatikai környezetük és épületrendszereik üzemeltetési költségeit.” A szakemberek nagy tapasztalattal rendelkeznek e téren: „Az adatközpontok 20 és 40% közötti megtakarítást érhetnek el teljesítményük romlása nélkül” – mondta Kaufmann.

Az épületek számára kialakított energiahatékonysági megoldás akár 15%-os megtakarítást is biztosíthat a cégek számára a raktárakban, irodákban, fióküzletekben és termelő helyszíneken fogyasztott energia csökkentésével. A megoldás a meglévő fogyasztásmérőkhöz, érzékelőkhöz és épületfelügyeleti programokhoz a már használatban lévő adattovábbító vonalakon csatlakozik. A cégek egy központi gazdálkodási rendszer segítségével kapnak világosabb képet saját fogyasztásukról és tájékoztatást arról, ha egyes küszöbértékeket átlépnek, valamint rendszereik és riasztóik állapotáról. Mindemellett a Telekom energiahatékonysági megoldása lehetővé teszi a felhasználók számára fűtő-, szellőző- és légkondicionáló rendszereik, hőszivattyúik és hűtőrendszereik irányítását, és még sok egyebet. Magának a megoldásnak a tesztje és ISO 50001 minősítése függetlenül történt, és az az ISO 50001 minősítésnek megfelelően biztosítja az energiagazdálkodási rendszerhez felhasznált számadatokat.

A STRABAG Property and Facility Services GmbH már 8 500 Deutsche Telekom ingatlan 700 000 adat- és mérőpontjánál alkalmazza az energiahatékonysági megoldást. A Strabag a Deutsche Telekom szolgáltató partnere, és energiagazdálkodási rendszere ISO 50001 minősítéssel rendelkezik. Az általa nyújtott szolgáltatás része az energiafogyasztás, a működés és a státusz leolvasása az ingatlanokon felszerelt műszaki rendszerekről. A leolvasott információk segítségével az ingatlanszolgáltató értesül olyan ésszerűtlen helyzetekről, mint pl. a szellőző és fűtőrendszerek együttes használata; így kezelni tudja az épületrendszereket és energiaköltséget takarít meg a Deutsche Telekom számára.

Energiát azonban nem csak az épületek használnak. Az energiaszámlák nagy részéért a számítógépek, nyomtatók és szerverek a felelősek. A Telekom informatikai energiahatékonyságért felelős megoldása folyamatosan felügyeli az ilyen berendezések terhelését és energiafogyasztását. Nincs szükség szoftverágensek telepítésére vagy drága mérőberendezésekre. A készülékek automatikus be- és kikapcsolásával akár 60%-os megtakarítás is elérhető az informatikai infrastruktúrában.

Forrás: Deutsche Telekom, sajtóhírek, 2013. január 29.