Digitális várost építettek a fiatal informatikusok

ES2016_EredményhirdetésTizenötezer látogatója volt az idei Szakma Sztár Fesztiválnak, melynek részeként rendezte meg a HTTP Alapítvány a szakmák Európa bajnokságának hazai informatikai válogatóversenyét. A háromfős csapatok ezúttal a 2016-os EuroSkills részvételért versengtek. A válogatóverseny fő támogatói a T-Systems Magyarország Zrt., az IT Services Hungary Kft., a Cisco Magyarország Kft. és a Microsoft Magyarország Kft. voltak.

Jövőre Svédország lesz a házigazdája Európa legrangosabb szakmai versenyének, ahol a kőművesek, szakácsok, fodrászok és még több tucat egyéb szakma képviselői mellett a kontinens legjobb informatikusai is összemérik erejüket. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nagyszabású Szakma Sztár Fesztiválja a szakmunkás fiatalok hazai versenyeként ismert elsősorban, de idén több területen tartottak EurosSkills válogatóversenyt is. Az EuroSkills (www.euroskills.org) Európa legjelentősebb szakmai versenye, így komoly fegyverténynek számít, hogy a 2018-as verseny rendezési jogát Budapest nyerte el. A fesztivál megnyitóján részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, ahol az ünnepség részeként írta alá Parragh László, a kamara elnöke, a magyarországi rendezésű EuroSkills hivatalos dokumentumait.

A hazai informatikusok nemzetközi szinten is az élvonalat képviselik, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a 2012-es és a tavalyi EuroSkills informatikai versenyét is a magyar csapat nyerte. A mostani válogatónak tehát az volt a fő célkitűzése, hogy olyan tehetséges fiatalokat találjanak, akik képesek lesznek a korábbi győztesek nyomdokaiba lépni. Az informatikai rendszergazda szakmában 82 csapat, azaz közel kétszázötven fiatal szakember vágott neki a januári első fordulónak, ahol online teszteket és hálózati szimulációs feladatokat kellett megoldaniuk. A középdöntőbe a 12 legeredményesebb csapat jutott, ahol már valós eszközökön kellett bizonyítaniuk felkészültségüket.

A legjobb hat csapat vehetett részt a Hungexpo G pavilonjában, a 2015. április 27-29. között rendezett döntőben. A rendezvény közel tizenötezer látogatót fogadott a két versenynap során. A finálé keretében egy képzeletbeli digitális város informatikai megoldásait kellett telepíteniük és beállítaniuk a fiataloknak. A válogatóverseny győztese szoros küzdelemben a Gergely Dániel, Kohajda László, Tóth Bence felállásban induló budapesti BruteForce csapat lett. Ők mindhármam a budapesti Pataky István Híradásipari és Informatikai Szakközépiskolában működő Cisco Hálózati Akadémia diákjaiként ismerkedtek meg a szakma alapjaival, ketten közülük jelenleg az Óbudai Egyetem mérnökhallgatói. A győztes fiatalok a döntőt követő tizennyolc hónapos intenzív felkészülés után Magyarországot képviselve mérkőzhetnek majd meg Európa legjobbjaival.

„Korábban Debrecen számított egyeduralkodónak, hiszen az eddigi válogatókat mindig a cívis városból érkező fiatalok nyerték. Ez a sorozat szakadt most meg az idei évben. Dani, Laci és Bence sok-sok éve készülnek nagyon keményen és céltudatosan erre a megmérettetésre. Legutóbb ezüstérmesek lettek a későbbi Európa bajnok csapat mögött, de idén végre beérett a sok-sok befektetett munka. Természetesen nem akarnak itt megállni, a cél számukra is a sikeres szereplés a nemzetközi versenyen. A tehetség és az elszántság megvan bennük, ezt egyértelműen bebizonyították az elmúlt napokban.” – mondta Sisák Zoltán, a versenyt szervező HTTP Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A rendezvény támogatói és együttműködő partnerei:

  • Platinafokozatú támogató: T-Systems Magyarország Zrt.
  • Arany fokozatú támogatók: IT Services Hungary Kft., Cisco Magyarország Kft., Microsoft Magyarország Kft.
  • Ezüst fokozatú támogatók: Alef Training, SZÁMALK Oktatóközpont, Equicom Kft., Symantec Magyarország, RRC Hungary
  • Együttműködő és média partnerek: USAnotebook.hu, ComputerWorld Számítástechnika, Modern Iskola

Forrás: HTTP Alapítvány, sajtóközlemény, 2015. május 6.