Budapesten is elindult a Start Program!

Az IT Services Hungary (ITSH), Magyarország legnagyobb ICT szolgáltatója tudatos, hosszú távú stratégia mentén dolgozik azért, hogy a magyar oktatási rendszer és a gazdasági szféra együttműködésének köszönhetően versenyképesebbé váljon a hazai oktatás és ennek következményeként megfelelő legyen a szakember-utánpótlás az IT szektorban. A vállalat 2010-ben indította “Start Program” elnevezésű programját, amelynek célja az informatikai oktatást végző középiskolák és szakközépiskolák támogatása.

Az oktatási intézményekkel való együttműködésen alapuló program főbb elemei: oktatás és infrastruktúra fejlesztés, különböző pályaorientációs és szakmai programok (céglátogatások, szakmai előadások, versenyek, szakkörök, stb.).  A program idei budapesti indulásának és a két intézmény között megkötött együttműködési megállapodás aláírásának apróján a BMSZC fejlesztési igazgatója Csontó Béla válaszolt kérdéseinkre:

Miért előremutató a kezdeményezés?

A magyar informatikai szakképző intézmények és egy piacvezető IT cég együttműködésének eredményeként versenyképes, munkaerőpiaci követelményekhez gyorsan alkalmazkodó szakemberek hagyhatják el a BMSZC iskoláit. A cég szakembereinek megjelenése az informatikai szakképzésben, mint az ITSH Start programjának új eleme, a duális képzés egyik új modellje lehet. A modell lényege, hogy egy teljes tanéven keresztül az órarendbe illesztett gyakorlati foglalkozásokat a cég informatikus szakemberei tartják a BMSZC Petrik Lajos Szakgimnázium Informatikai rendszerüzemeltető osztályában. A dualitás a kerettantervi követelményekhez illesztett, valós munkaerőpiaci tapasztalatok átadásában, problémák megoldásában, csapatmunkában, szemléletformálásban és motiválásban jelentkezik.

Mi az, amit kölcsönösen profitálnak az intézmények ebből?

A tanulók, és közvetve a többi szakmai tárgyat oktató tanárok megismerkednek valódi, életből vett problémákkal és azok megoldásával, melyeket beépíthetnek saját óráikba. A tanulók piacképes, gyorsan használható tudáshoz juthatnak, az IT cég szakemberei pedig bepillantást nyernek az iskolarendszerű, informatikai szakképzésbe, megismerik a problémákat, eszközfeltételeket, az oktatók felkészültségét és a tanulókat is.

Miben tud ez kiteljesedni hosszú távon?

További IT-iparban dolgozó oktatók megjelenése, új témakörök, valamint a munkaerőpiac által bevizsgált gyakorlati feladatok bevezetése közelítheti az iskolarendszerű, informatikai szakképzést az ipar által elvárt készségek (pl.: probléma megoldás, kreativitás, együttműködés, csapatmunka, nyelvtudás) kialakításához. Az iskolák tekintetében ez optimális esetben 8-10 intézményre bővíthető együttműködést jelenthet.

Milyen jövőképet kapnak így a diákok?

Az oktatás során gyakorlatias, munkaerő-piaci előnyre váltható tudást adhatnak a diákoknak, amellyel munkához, karrierlehetőséghez is juthatnak az IT iparban.

A jövő informatikusainak tudásába való befektetésen túl az országosan immáron 35 partnerintézményt tömörítő Start program konkrét hozadékkal bír az ITSH számára rövidtávon is. A végzős osztályokba szervezett ún. roadsow-k  során az üzletági és HR-es kollégák a bemutatkozásokon túl próbainterjúkat is tartanak, melyek során a sikeres diákok gyakornoki, vagy full time munkaajánlatot is kaphatnak. Az intézményi együttműködések területén futó ilyen és ehhez hasonló programok az éves felvételek 10%-át biztosították 2017-ben.