Az ITSH munkatársa lett a legjobb hálózati szakember

Szabó Gábor kollégánk lett a II. Országos IT Megmérettetés „Cisco switching/routing, hálózati rendszerek” kategória győztese.

Gábor hálózatokkal való ismerkedése egészen a középiskoláig nyúlik vissza. 7 éve dolgozik az ITSH-nál, jelenleg Network Administrator pozícióban.

– Az elsődleges kategória adott volt. Másokban is neveztél?

Ezen kívül két kategóriában indultam, pusztán kíváncsiságból. Nekünk nyilván fontos ez a témakör, de mások is megtalálhatták a hozzájuk közel állót.

– Hogy épült fel ez a több hetes megmérettetés?

A verseny végig online zajlott, 10 héten keresztül. Minden héten érkezett egy-egy feladatsor témakörönként, így aki több kategóriában nevezett, több feladatsort is kitöltött. A feladatok változatosak voltak, 4/5/6 volt egy héten. Elméleti és gyakorlati témakörben is előfordultak kérdések, többnyire feleletválasztós formában.

– A verseny közben lehetett visszajelzéseket adni a szervezőknek. Neked volt megjegyzésed/hozzászólásod?

Egyetlen esetben, amikor úgy éreztem, nem egyértelmű a kérdés, vagy a hozzá tartozó válaszlehetőségek. Igazat adtak nekem ebben, és a kérdés után járó pontot jóváírták.

– Korábban szereztél már tapasztalatot hasonló versenyeken?

2010-ben 4. lett a csapatom a EuroSkills nevű verseny lisszaboni döntőjén, miután a magyarországi selejtezőt megnyertük. Ennek a versenynek a „nagytestvére” a WorldSkills, ami viszont már egy egyéni verseny. 2011-ben megnyertem a hazai döntőt, a londoni döntőn pedig 7. lettem. Ezek a bajnokságok a mai napig futnak, 25 éves korig jelentkezhetnek rá a fiatalok. Tavaly például Budapesten volt a EuroSkills döntője.

– Mekkora volt az átfedés az IThon versenyén megoldott feladatok és a munkád során tapasztaltak között?

Ezt így elég nehéz megmondani. Ott inkább technológiákra kérdeztek rá, azok részleteire. Nyilván voltak olyan kérdések, amik kapcsolódnak a napi munkához, vagy szoktunk vele találkozni, de azért az ITSH-nál végzett munkánk komplexebb annál, hogy egy kérdéssorral le lehessen fedni.

– Szerinted miért érdemes jelentkezni egy ilyen versenyre?

A részvétellel senki nem fog veszíteni, itt csak nyerhet. Új dolgokat lehet tanulni, akár az elméleti kérdésekből, akár abból, hogy adott kérdésre nem tudja a választ, de utánanéz. Lehet vele fejlődni.

Az idei győzelem után tervezed, hogy jövőre is nevezel?

Mindenképp megpróbálom, hacsak véletlenül le nem maradok róla.

Az IThon.hu csapata által szervezett II. Országos IT Megmérettetésen ugyanebben a kategóriában több kollégánk is kiemelkedően szerepelt: Kaplonyi Dávid 5., Basa Bence 9., Juhász Dávid pedig 10. helyezést ért el. Nekik is gratulálunk!