Az infokommunikáció végvára

dunantuli_naploIdén már száz új alkalmazottat felvett, az év végéig pedig újabb száz munkavállalót alkalmaz hazánk legnagyobb infokommunikációs (ICT) foglalkoztatója, az IT Services Hungary pécsi telephelyére.

Két éve költözött az IT Services Hungary telephelye Pécsre – amely a hazai egységek közül a legintenzívebben fejlődik –, immár 255-en dolgoznak itt, ezért a cég hamarosan bővíti a megyeszékhelyen irodakapacitását is.

A minap megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, története új korszakához ért az IT Services Hungary. A közelmúltban végzett több munkáltatói felmérés (AON Hewitt, Randstad) azt bizonyította, hogy a német T-csoporthoz tartozó ITSH-nak nemcsak az ismertsége növekedett az elmúlt két évben, hanem a vonzereje is, a pályakezdők és a külföldről hazatérő szakemberek jelentős része ezt a céget választaná munkahelyének. Vonatkozik ez a megyében tanuló vagy itt élő szakemberekre is, hiszen a jelenleg öt magyarországi helyszínen közel 3600 munkatársat alkalmazó vállalatnak már ma is Pécs, illetve a helyi egyetem az egyik legfontosabb „végvára”. A közeljövőben itt megvalósuló fejlesztések, például az újabb pécsi iroda megnyitása révén ez a kitüntetett szerep csak erősödni fog.

Sümegi Zsuzsanna, a cég kommunikációs igazgatója elmondta, új toborzási kampányuk, az „Irány Fünfkirchen!”, azt is kifejezi a leendő munkavállalók számára, hogy elengedhetetlen az idegen nyelv(ek) tudása a cégnél való munkavégzéshez, cserébe viszont a nemzetközi karrier lehetőségét kínálják, hiszen az új pécsi munkatársak is nemzetközi projektekben dolgoznak majd, időről időre akár német nyelvterületen is. – “Kicsit olyan lesz tehát a pécsi ITSH-nál dolgozni, mintha valaki „itthon menne világgá” – mondta Zalay Buda, az ITSH pécsi kirendeltségének vezetője.

A közeljövőben létesítendő új munkahelyek mindegyike olyan kiemelten fontos területekhez kapcsolódik, mint a rendszerintegráció és a computing services. A sajtóeseményen elhangzott: a pécsi fejlesztéseket idén két lépcsőben hajtják végre, az év első felében 100 kollégát vettek fel a céghez és ugyanilyen bővüléssel számolnak az év végéig.

Augusztusban átadják az ITSH második pécsi telephelyét a Nagy Lajos király úton, amely a jövőben a meglévő Rákóczi úti telephellyel párhuzamosan üzemel majd. A második körben, 2016-ig pedig újabb, hasonló nagyságrendű szakember-állománybővítést tervez a cég, illetve a tervek között szerepel több szolgáltatás Magyarországra, azon belül is Pécsre telepítése.

Gerner Péter, a cég Computing Services and Solutions (CSS) ágazatának képviseletében hangsúlyozta, hogy az ITSH-nál tapasztalható növekedés nemcsak mennyiségi, hanem minőségi bővülés is mind a cég, mind Pécs városa számára. – A pécsi portfolió egyik része sem „összeszerelő üzemnek” számít az ICT világában, hanem a legkomolyabb szaktudással rendelkező, magas hozzáadott értéket előállító kollégák ágazatainak. Így Pécs a fejlesztések révén egyre nagyobb és egyre jelentősebb „infokommunikációs várossá” válhat – fogalmazott az ágazatvezető.

Perényi László, az ITSH System Integrations üzletágának vezetője mindehhez hozzátette: a magyar ICT-óriás valóban otthonra talált Pécsett, hiszen azon túl, hogy a két évvel ezelőtti „kezdőcsapat” létszámát mára megsokszorozta a vállalat – 2012. év végén 99 fő, míg ma 255 kolléga dolgozik a telephelyen –, szoros kapcsolatot alakítottak ki a helyi oktatási intézményekkel, önkormányzati és civil szervezetekkel is.

Szoros kapcsolatban vannak az egyetemmel  
Dr. Kovács Zoltán, az ITSH Telekom IT ágazatvezetője elmondta: a cég erős pécsi, baranyai beágyazódottságát azonban talán a Pécsi Tudományegyetemmel kialakított egyre szorosabb együttműködés jelzi leghívebben. A most lezáruló tanévben már arra is volt példa, hogy a hallgatók az egyetem természettudományi kara és az ITSH szakemberei által közösen kidolgozott SAP-kurzuson sajátíthattak el verseny- és „életképes” ismereteket. A világ vezető vállalatirányítási rendszerével foglalkozó, kifejezetten az ITSH vállalati igényeihez alkalmazkodó kurzusra már első alkalommal is túljelentkezés volt a pécsi hallgatók között.

Az együttműködés sikerét nemcsak az jelzi, hogy a kurzus végzősei közül többeket állásinterjúra hívott be az ITSH két, Pécsett jelenlévő ágazata, hanem az is, hogy a tervek szerint jövőre már kétszemeszteresre bővítik a tananyagot, illetve a kurzust kiegészítik intenzív németnyelv-oktatással is, hogy az itt kapott tudás a lehető leginkább „valóságkompatibilis” legyen. A pécsi fejlesztéseket idén két lépcsőben hajtják végre, az év első felében 100 kollégát vettek fel a céghez és ugyanilyen bővüléssel számolnak az év végéig.

Forrás: Dunántúli Napló, 2014. július 4. (12. oldal)