Az élet iskoláját járta

Christopher Wilson, ügyvezető igazgató IT Services Hungary

Christopher Wilson
ügyvezető igazgató,
IT Services Hungary

Nem tervezte meg alaposan a karrierjét, de hisz a mentorálásban és az idegen kultúrák jellemformáló erejében Christopher Wilson. A brit szakember Malajziából érkezett, hogy elfoglalja az IT Services Hungary vezérigazgatói székét.

Hogyan kötött ki az informatikai pályán?
Az első munkahelyem egy angol karitatív szervezet volt, ahol beszerzési feladatokkal kezdtem, de két év után már a számítógépek üzemeltetésével foglalkoztam. Formális végzettségem nincs is informatikából, ahogy mondani szokták, az élet iskoláját jártam ki, és jutottam el a műszaki területekről az üzleti menedzsmentig.

Számos iparágban és országban dolgozott. Mennyire volt tudatos a karrierépítése?
Az első 20 évben nem sok tudatosság volt a váltásokban, inkább a lehetőségek találtak meg engem. Visszatekintve már látom, hogy jó pár évet elvesztegettem azzal, hogy nem terveztem megfelelően a karrierlépéseimet. Jól jött volna akkor egy mentor, így talán hamarabb kiderül, hogy például jól bánok az emberekkel. Minden fiatalnak azt tanácsolom, hogy keressen egy jó mentort, aki a tanácsaival egyengetheti a karrierjét. Első kézből tudom azt is, mennyire fontos, hogy az ember más országokban és kultúrákban is kipróbálja magát.

Miért, mivel tudja ez gazdagítani az embert?
Sokkal toleránsabb lesz, jobban megérti, hogy nem minden ország és nem minden ember ugyanolyan. A T-Systems előtt csak rövidebb időszakokat töltöttem külföldön, jellemzően projekteken dolgoztam. Az utóbbi öt évben viszont már lehetőségem nyílt, hogy elmélyedjek a kultúrákban is. Öt évet töltöttem Malajziában és most itt vagyok Magyarországon. A munkatársaim többsége magyar, és kimondottan élvezem, hogy más kulturális hátterű emberekkel dolgozhatok.

Mi vonzotta a T-Systemshez?
Egy projekt kapcsán kerültem közel a céghez, és láttam, mennyire gazdag karrierlehetőségeket kínál a világ számos pontján. Fantasztikus adottság, hogy azonos cégen belül, mégis más közegben tevékenykedhetnek a kollégák, akik erre nyitottak.

Az ITSH Magyarország egyik legnagyobb informatikai munkaadója. Ön, mint a cég vezetője, mennyire aktívan akar részt venni a hazai szakmai közösségek életében?
Teljes mellszélességgel bele akarok kapcsolódni. Az ITSH aktív tagja a Magyar Outsourcing Szövetségnek, melynek munkájában magam is részt kívánok venni. Emellett már találkoztam több társcég ügyvezetőjével is, hogy egyeztessük, milyen közös munkát végezhetünk az outsourcing közösség érdekében. De természetesen a többi szakmai szervezettel is keresem a kapcsolatot.

Mennyire nehéz úgy boldogulni egy országban, hogy nem beszéli a helyiek nyelvét?
Az üzleti életben nem okoz gondot. A hétköznapi élet persze más, de már elkezdtem magyarul tanulni. Inkább a feleségemnek nehéz, ahogy az áruházakban kézzel-lábbal igyekszik megértetni magát, hogy miből és mennyi kell neki. De ez olyan kihívás, amire számítottunk, és azt kell mondjam, élvezzük is.

Mivel tölti szívesen a szabadidejét?
Szeretek fényképezni és kerékpározni is. Már meg is vettem a bringámat, és ha csak tehetem, azzal járok be dolgozni. Túrázni is imádok: már megmásztam a Kilimandzsárót, jövőre pedig a perui inka ösvényt szeretnénk végigjárni. Bár alacsonyabbak, a magyar hegyek is vonzó célpontot nyújtanak.

Forrás: IT Business, sajtóhírek, 2015. október 28.