A saját magunkkal szemben felállított előítéleteket kell legyőzni.

Belley Éva feleség, 2 kisgyermeke van és az IT Services Hungary Stratégiai Project Management budapesti részlegének vezetője. Olvassátok el a vele készült interjút: ő egy igazán jó példa arra, hogy informatikai területen is lehet nőként,édesanyaként érvényesülni! Noha továbbra is a férfiközpontúság jellemző, folyamatosan növekszik azoknak a nőknek az aránya, akik az informatikában szeretnének érvényesülni. Egyre többen dolgoznak például fejlesztőként vagy programozóként is.

Az IT Services Hungary Stratégiai Project Management budapesti részlegének vezetőjével, Belley Évával beszélgettünk lehetőségekről, kihívásokról és mindennapokról.

Mennyire szükséges nőként férfiakra jellemző viselkedési formákat elsajátítani a sikerességhez?
Nem gondolom, hogy férfiasnak kell lenni ahhoz, hogy valaki elismert legyen az informatikában, sőt! A női kreativitás, az agilitás, a rugalmasság, a kommunikációs készségek, illetve a humán szempontok figyelembe vétele inkább pozitív töltetet jelent. Első körben a saját magunkkal szemben felállított előítéleteket kell legyőzni, és akkor nem lesz gond. Ami pedig katalizátor az a lazaság és a humor.

De mi a helyzet a nőkre jellemző érzelmességgel?
Az igaz, hogy objektivitásra és egyfajta keménységre is szükség van, de általánosságban nem szabad túl érzékenyen reagálni a problémákra. Nagy előny, ha valakiben megvan a bátorság és magabiztosság, ám ennél sokkal fontosabb, hogy próbáljunk meg minél kevesebb érzelmet belevinni a munkahelyi és szakmai konfliktusokba.

Miben vagy hogyan gondolkodik máshogy egy női informatikus?
Nem is a másképp gondolkodás, hanem inkább a másképp viselkedés lehet a jó kifejezés. Egy nő speciális kombinációra képes, mivel a tipikusan nekünk tulajdonított személyiségjegyek, mint például jó kommunikációs készség, elegyedik a technikai tudással. Ez kimondottan hasznos lehet, ahol ügyfelekkel kell kapcsolatot építeni és tartani, ahol szorosan együtt kell működni másokkal.

Melyek azok a készségek, amelyek révén a nők hatékonyabbak munkavállalóként, bizonyos feladatokban, mint férfi kollégáik?
Egyértelműen a kommunikáció, az empátia, a kreativitás és talán a megfontoltság. A vitákban és megbeszéléseken sokkal jobban tudunk a célra koncentrálni. Rengeteg alkalommal éltem meg egyedüli nőként megbeszéléseken, hogy nekem kellett visszatérítenem a lényeghez a résztvevőket. Vagy kiemelhetném az empátiát is, amit sokan összekevernek az érzelgősséggel. Nekem ez a humán oldal figyelembevételét jelenti. Vezetőként fontosnak tartom a beosztottak, projekt- és teamtagok szemszögéből is megvizsgálni a döntéseket, és erre ösztönzöm a vezetőtársaimat is.

Fontosnak tartják, hogy a fiatal lányoknak is perspektívaként mutassák be a cég által biztosított karrierutat?
Határozottan IGEN a válaszom. Több programot is indítottunk erre (például Female Talent Program, Next Generation Program, Mentoring) emellett szerintem a leghatékonyabb mód az élő példák bemutatása. A 3 MD közül kettő hölgy – ez már önmagában biztató. Vagy, ha csak a saját példámat nézem: egységvezetőként 60 projektmenedzser és koordinátor vezetője vagyok. Ezzel együtt nő, feleség és 2 kisgyermek édesanyja. Nem kell feltétlen feladni egyiket sem, igenis össze lehet hangolni ezeket a szerepeket. Az ezt támogató cégkultúra (részmunkaidő, otthoni munkavégzés lehetősége, bölcsődei támogatások, családbarát iniciatívák stb.) azonban alapfeltétel ehhez.

Ismerd meg lehetőségeidet, beszélgess az IT Services Hungary munkatársaival személyesen a Női Karrier Napon!

Forrás: Női Karrier Nap, 2017. június 1.