Cégtörténet


Július 1-jétől Deutsche Telekom IT Solutions (DT-ITS) márkanévvel működik tovább az IT Services Hungary.
 
A névváltás célja a német anyavállalat nemzetközi telekommunikációs üzleti struktúrájának egyszerűsítése, a cégcsoporton belüli együttműködés hatékonyságának javítása és az ügyfélkiszolgálás fejlesztése.
 
A Deutsche Telekom AG nemzetközi b2b szervezetének átalakítása során 2020. július 1-jével az eddig a DTAG leányvállalatához, a T-Systems International GmbH-hoz tartozó, telekommunikációhoz szorosan kötődő szolgáltatások a Telekom Deutschland GmbH-hoz kerülnek, egyúttal a hatékonyabb működés érdekében megszűnik az osztott felelősség a csoport különböző szegmensei között.
 
A névváltást követően Magyarországon a munka a korábbi stratégia és a Deutsche Telekom Csoport közös értékei mentén folytatódik. Az átalakulás nyomán további lendületet kap a cégen belüli innováció, illetve még több nemzetközi szakmai fejlődési és előrelépési lehetőség nyílik meg a munkatársak előtt.
 
2020 nyarán új szegedi telephelyet nyitott a vállalat. A bővülő helyi irodák többféle informatikai területen szolgálják ki az ügyfeleket.


Az IT Services Hungary elnyerte a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a legjobb oktatási együttműködésért járó díját, valamint a PwC Magyarország független kutatása alapján a legvonzóbb magyarországi munkahelyek közé került. A cég emellett megkapta a legetikusabb multinacionális nagyvállalat címet is.


„Innováció a motivációban – a legjobb baranyai munkahely” HR díj az ITSH-nak. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara HR díját 2018-ban az IT Services Hungary (ITSH) kapta. A díjat először osztották ki, az elismeréssel az ITSH motivációs eszköz rendszerét, a kollégák folyamatos fejlesztéséért tett lépéseit tüntették ki.


Átadták az ITSH legújabb, pécsi munkatereit. A Nagy Lajos király útján lévő irodakomplexum közel kétszeresére bővítése nem csupán házon belüli költözést jelentett, hanem új munkahelyek létrehozását is, hiszen 2018 év végig további mintegy 200 fővel bővült a korábban már az 500 főt is meghaladó létszáma.
 
Chris Wilson, az IT Services Hungary vezetője kapta a Pécsi Tudományegyetem legrangosabb kitüntetését az egyetem, a baranyai megyeszékhely és az infokommunikációs nagyvállalat közötti stratégiai együttműködésért végzett munkájáért. Az együttműködés révén az egyetem diákjai versenyképes, korszerű szaktudáshoz juthatnak hozzá, a város és a térség pedig vonzó karrierlehetőségeket kínálhat.
 
2017-ben már a budapesti iskolák számára is megnyílt a vállalat 2010-ben elindított “Start Programja”, amelynek célja az informatikai oktatást végző középiskolák és szakközépiskolák támogatása.
 
Az IT Services Hungary „Golden Award”-ot nyert az idei HRKomm Awardon az „ITSH10” kampányával az „egyéb partnerek és leendő munkavállalók felé irányuló kommunikációs megoldások” kategóriában.
 
A vállalat a legelismertebb hazai PR versenyen, a Kreatív kiadója által szervezett Prizma Kreatív PR megmérettetésen vehette át az “ITSH10” kampányáért a bronz díjat IT/Telekommunikáció kategóriában.
 
A 2016-os tevékenységével elért második helyezés után az 2017-ben az IT Services Hungary lett a legsikeresebb ICT-cég, maga mögé utasítva másik 51 vállalatot.


A Randstad 2016-os munkavállalói körben végzett felmérése szerint az IT Services Hungary a 8. legvonzóbb vállalat és a 2. legvonzóbb munkáltató az IT iparág iránt érdeklődő, angol és német nyelveket beszélők körében Magyarországon. A kutatásban globális szinten több mint 200 ezer, Magyarországon pedig több mint 4 ezer potenciális munkavállaló vett részt.
 
Alumni-díjat kapott a Debreceni Egyetemtől az IT Services Hungary. Az elismerést olyan cégek, szervezetek kaphatják, amelyek szoros tudományos, illetve szakmai kapcsolatot ápolnak az intézménnyel és kiemelt foglalkoztatói az itt végzett hallgatóknak.


2015 második negyedévében átlépte a 4 ezer főt az IT Services Hungarynél foglalkoztatottak létszáma. A vállalat a munkahelyteremtéssel összefüggő regionális fejlesztéseiért elnyerte a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közös elismerését, az „Év befektetője díjat” is.
 
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország kormánya és az IT Services Hungary. A megállapodás nemcsak a vállalatnak a gazdaság eredményeihez való eddigi hozzájárulását ismerte el, hanem rögzítette a felek kölcsönös szándékát arra is, hogy együttműködnek a magyar infokommunikációs szektor versenyképességének és Magyarország tőkevonzó képességének a fejlesztésében.


Az AON Hewitt által végzett 2014-es munkáltatói felmérés 243 ágazatfüggetlen céget és 20, az IT Telekom szektorban működő vállalkozást vizsgált mintegy 8000 fő bevonásával. Ebből az derült ki, hogy az IT Services Hungary a pályakezdők és a már tapasztalattal rendelkező informatikusok körében teljesít a legjobban: számukra ez a cég Magyarország 3. legvonzóbb munkahelye az iparágban.
 
Hasonló brand ismertséget és -vonzerőt tükrözött a világ 23 országában kutató, ezáltal a globális gazdaság mintegy háromnegyedét lefedő Randstad magyarországi felmérése is. A szigorú mutatók alapján – az ismertség és a vonzerő együttes mérésével – megalkotott, a legvonzóbb munkahelynek járó Randstad Award listáján az IT Services Hungary 2014-ben már a 11. helyen végzett. Ezzel olyan ismert és nagy hazai márkákat előzött meg, mint a MOL, a Suzuki, vagy épp a Magyar Telekom.
 
Az ITSH több éve szoros kapcsolatot ápol magyar felsőoktatási intézményekkel a piacképes, gyakorlati tudás megszerzését támogató informatikai oktatás megteremtése érdekében. Ennek része például a Start Program is, amelynek célja az informatikai oktatást végző középiskolák támogatása. Az oktatási intézményekkel való együttműködésen alapuló program olyan elemekre épül, amelyek hozzásegítik mind a pedagógusokat, mind a diákokat (és szüleiket) ahhoz, hogy megismerkedjenek a magyar és a globális ICT szektorban rejlő lehetőségekkel, egyúttal lehetővé teszi a diákok számára azt is, hogy a képzés során elsajátított készségeket az iskolából kikerülve azonnal kamatoztatni tudják – vagyis már a középiskolában piac- és versenyképes tudást szerezzenek.
 
Az IT Services Hungary lett a 2014/2015-ös év magyar győztese „Employer of the Year” kategóriában az European Business Awards-on. Így az ITSH a teljes magyar munkaerő-piac legjobb munkahelye lett.


Az Aon Hewitt és az AIESEC Magyarország 2012. évi „Munkáltatói Márka Kutatásának” eredménye alapján az IT Services Hungary hazánk legismertebb, és 3. legvonzóbb munkáltatója az IT iparág iránt érdeklődő, angol és német nyelveket beszélők körében. A kutatás 27 ezer pályakezdő és már több éves munkatapasztalattal rendelkező munkaerőpiacról alkotott véleményét vizsgálta.
 
Az ITSH a debreceni telephelyen a városi önkormányzattal, valamint a Debreceni Egyetemmel kialakított együttműködéséért és a fiatalok munkaerő-piaci belépését, illetve elvándorlásának megállítását célzó tevékenységéért elnyerte az Európai Unió által meghirdetett YURA (Your Region Your Future) díjat.
 
Az év tavaszán az ITSH együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Tudományegyetemmel jövőbeni közös projektek megvalósítása céljából. Az ekkor még 3500 fős vállalat 2013-ban felkészült további több száz munkatárs felvételére.


Újabb vállalati és egyetemi együttműködés született: az IT Services Hungary és a Miskolci Egyetem közös programja németül és angolul beszélő fiataloknak kínál informatikai képzést és hosszú távú karrierlehetőséget.
 
Az év elején az ITSH bejelentette, hogy új kutató-fejlesztő központot létesít mintegy 70 új munkahelyet hozva létre. Az év során pedig további munkatársak felvételét tervezik, összesen 500 fővel bővítve a 2500 fős létszámot.
 
Az ITSH szponzorálja az EuroSkills, Európa legnagyobb szakmai versenyének magyarországi válogatóit és döntőjét, ahol 18-25 éves diákok és fiatal hálózati szakemberek mérték össze tudásukat.
 
Növekedés a pécsi munkaerőpiacon: az IT Services Hungary új tehetségek után kutat Baranya megyében. Magyarország legnagyobb informatikai szolgáltatója németül beszélő munkatársakat keres bővülő pécsi irodájába. 21 fő dolgozik a pécsi telephelyen és még ebben az évben több mint száz főt kíván felvenni a vállalat.


Februárban a hazai mérnökinformatikus, programtervező informatikus és gazdaságinformatikus szakos hallgatók képzési színvonalának emelése és a piacképes tudás biztosítása érdekében egyedülálló vállalati és egyetemi együttműködés születik. A megállapodás értelmében a Debreceni Egyetem diákjai az IT Services Hungary kihelyezett tanszékén a vállalat szakembereitől, valós gyakorlati példákon keresztül tanulhatnak – mindezt kreditekért.
 
Az IT Services Hungary 30 millió forintos támogatást nyújtott a Debrecen Térségi Integrált Szakképző Központ és Oktatási Szolgáltató Közhasznú Társaságnak (TISZK), amelyet a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola, valamint a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola diákjai német és angol nyelvi készségeinek fejlesztésére fordítja.
 
Az IT Services Hungary munkatársai nyelvi képzésének támogatására 83 millió forintos európai uniós támogatást nyer el. A projekt keretében az ITSH 100 dolgozója sikeresen fejlesztette angol, illetve német nyelvtudását, átlagosan 90%-os eredményt mutatva fel a záróvizsgán.


Informatika a művészetért címmel az IT Services Hungary saját debreceni irodaházában galériát indít, fiatal, tehetséges művészek kiállításainak adva otthont. A kiállítások 6-8 hetente váltják egymást.
 
Az ITSH eléri a 2000 fős létszámot és ezzel az ország legnagyobb ICT-munkaadójává válik.
 
2010 decemberétől a debreceni központban működik Kelet-Magyarország első hivatalos vizsgaközpontja, mely világcégek, köztük vezető informatikai vállalatok (mint pl. Novell, Oracle, SAP, Cisco Systems) által alapított minősítések megszerzéséhez szükséges vizsgákat bonyolítja le.


Nyár közepén Bajnai Gordon miniszterelnök megnyitja az új debreceni irodaházat a Tudásparkban. A 4 milliárd forintos beruházás több szempontból is kiemelkedő értéket képvisel: a teljes telekterület 60 százaléka zöldfelületet, a magas fokú adatbiztonsági és technológiai követelmények kielégítéséről 400 ezer méter kábel gondoskodik, a magas szintű rendelkezésre állás a hét minden napján 24 órában biztosított, az épület a mozgássérültek számára is akadálymentes.
 
A Debreceni Egyetemmel több évre visszatekintő folyamatos közös szakmai munka eredményeképpen 2009 szeptemberében két informatikai specializáció indul, melyek lehetőséget nyújtanak nyelvismerettel rendelkező nem informatika szakos hallgatók speciális informatika képzésére. 2009 szeptemberétől a Debreceni Egyetem valamennyi hallgatója választhatja az Informatikai kar (IK) gondozásában és az IT Services Hungary (ITSH) támogatásában indított két specializáció egyikét. A két specializáció (operációs rendszerek és hálózatok) 50-50 kreditet ér és négy szemeszter alatt végezhető el.
 
A Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola és a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola kétéves OKJ-s informatikai képzést indít, amelyet az IT Services Hungary támogatásával emelt szintű informatikai képzést, versenyképes szakmát, majd karrierlehetőséget kínál.


Az év elején sor kerül a debreceni iroda hivatalos megnyitója a Vár utcában. A gyors létszámnövekedés következtében hamarosan újabb irodaház tervezésébe, majd építésébe kezd a vállalat, hiszen az ITSH még ebben az évben eléri az 1500 főt.
 
A Nyíregyházi Főiskola és az ITSH 2007 végén közös kooperatív képzést indított, ahol a sikeresen pályázó utolsó éves hallgatók 7 hónap alatt elsajátíthatják a nemzetközi informatikai szolgáltató iparban szükséges alaptudást és készségeket.
 
Az IT Services Hungary elnyeri „Az év befektetője” díjat. A 2005-ben alapított „Év befektetője” díjak célja, hogy elismerje azokat a vállalatokat, valamint az őket támogató szervezeteket és önkormányzatokat, amelyek az adott évben a legnagyobb mértékben járultak hozzá a magyar gazdaság fejlődéséhez és a foglalkoztatottság növeléséhez.
 
Szeptemberben a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola OKJ-s informatikai képzést indít az IT Services Hungary támogatásával. Az érettségizetteknek szóló képzés célja, hogy gyakorlatorientált oktatással a hallgatók népszerű szakmát tanuljanak, megnövelve ezzel elhelyezkedési esélyeiket. Az osztály 23 fővel indult, akik sikeres vizsga esetén informatikai hálózattelepítői és üzemeltetői szakmát, valamint nemzetközi minősítéseket (CCNA, WLAN) szerezhetnek a Cisco Hálózati Akadémiai Program keretében. Az oktatás abban a hálózati eszközökkel kiegészített gépteremben zajlik, amelyet az iskola az ITSH által nyújtott 3 millió forintos fejlesztési támogatásából korszerűsített.
 
Decemberben átadták a Debreceni Egyetem Informatikai Karának új levelezőrendszerét, mely az IT Services Hungary támogatásával szereztek be. A DE Informatikai Kara a támogatás (2,5 milliós) összegéből megvásárolta az Lotus Domino 8.0.2. szerverszoftverét és a hozzá tartozó asztali klienst (120 db licensszel). Így a kar minden főállású alkalmazottjának munkáját immár a világ első számú vállalati szintű csoportmunka-szoftvere segíti.


A magyar kormány képviseletében Kóka János szándéknyilatkozatot írt alá az IT Services Hungary és a T-Systems hosszú távú együttműködésről. A folyamatos fejlődés eredményeképpen a vállalat a Hajdú-Bihar megyei terjeszkedés mellett dönt. Több száz informatikai munkahely létrehozását jelentik be Budapesten és az új debreceni telephelyen.


Budapesti telephellyel létrejön az IT Services Hungary (ITSH) mint a T-Systems International 100 %-os magyar leányvállalata.