Telekom felhő: adatvédelem és megfelelőség szempontjából első helyen

Telekom CloudA Bitkom Cloud Monitor 2016-os felmérésen a válaszadók 26%-a erősítette meg, hogy a Deutsche Telekom, illetve annak céges üzletága, a T-Systems International, magas szintű adatbiztonságot és megfelelőséget biztosítanak. Ennek mindössze felével (több mint 13%), az IBM végzett a felmérés második helyén, amelyet több mint 12%-kal szorosan követett a Microsoft.

A Cloud Monitor felmérés szerint a helyszín e tekintetben döntő tényező. A válaszadók túlnyomó többsége azt szeretné, ha az igénybe vett felhő adatközpont Németországban lenne (76%), míg csaknem ugyanannyian (72%) szeretnék, ha a szolgáltatójuk is itt lenne megtalálható. „Németország nyilvánvaló versenyelőnnyel bír, ha a bizalomról van szó” – állítja a jelentés. Az ügyfelek a megoldások integrálhatóságát ugyanolyan fontosnak tartják, mint a nyilvános felhő helyszínét; a megkérdezett vállalatok háromnegyede tulajdonít ennek az aspektusnak különleges jelentőséget.

„A Bitkom és a KPMG által végzett Cloud Monitor felmérés eredményei megerősítik stratégiánkat” – mondta el Anette Bronder, a T-Systems Digital Division igazgatója, és egyben a felhő üzletág felelőse. „A T-Systems és a Deutsche Telekom jelentős beruházásokat eszközöltek felhő-infrastruktúrájuk, valamint adatközpontjaik és IP-hálózataik bővítéséhez. A szigorú német adatvédelmi törvényeknek megfelelő nyilvános felhőajánlataink iránt igen nagy a kereslet a kis- és középvállalatok körében.” A Deutsche Telekom az idei CeBIT-en indította el Open Telekom Cloud elnevezésű nyilvános felhőszolgáltatását KKV-k és nagyvállalati ügyfelek számára. „Felhőkínálatunkat különösen a biztonsággal és megfelelőséggel párosított egyszerűen használható felhőszolgáltatások teszik egyedülállóvá” – hangsúlyozta Dr. Ferri Abolhassan, az IT Division és Telekom Security felelőse a T-Systems-nél. „Gazdaságunk digitalizálásának alapja a felhő. Ám annak biztonságosnak kell lennie. Ezért egyesítettük az egész csoport biztonsági know-how-ját Telekom Security egységünknél” – tette hozzá.

A Bitkom Cloud Monitor felmérés azt is feltárta, hogy Németországban a vállalatok több mint fele (54%) már igénybe vesz felhőszolgáltatásokat. Ezek háromnegyede beszélt a nyilvános felhőből nyújtott IT-szolgáltatások jobb rendelkezésre állásáról és teljesítményéről. Ugyanakkor a válaszadók csaknem kétharmada (62%) a felhő alapú számítástechnika igénybe vételekor a biztonságot és a megfelelőséget nevezte meg legfőbb aggodalmaként.

Forrás: Deutsche Telekom, sajtóhírek, 2016. június 3.