Kicsiny és könnyű dolgokkal kezdjük

CaptureA 2015-ös CSR pályázat egyik győztes résztvevője az IT/S&P/Solutions/Las csapata, akik a Bátor Tábor számára készítettek padokat a tábortűz köré. „Kicsiny és könnyű dolgokkal kezdjük, majd apránként megpróbálkozunk a nagy dolgokkal. És aztán, hogy végeztünk a nagy dolgokkal, megpróbáljuk a lehetetlent.”

A Bátor táborban az egyik leginkább kulcs fontosságú hely a tűzrakó hely, hiszen minden nyári táborban egy este arról szól, hogy az összes táborlakó a tábortűz köré gyűlik, visszaemlékeznek és lezárják magukban a héten történteket. Ilyenkor énekelnek, zenélnek, fel kell készíteni a gyerekeket, hogy a tábor hamarosan véget ér.

A Bátor Tábor pályafutása alatt eddig csupán a földre rakott ülőgyékényekkel és máshonnan odacipelt székekkel tudták megoldani az adott táborban lévő 150 ember számára a tűz köré kucorodást. Ez a megoldás nem a legkényelmesebb a krónikusan beteg gyerekek számára, hiszen sokuknak mozgásbeli korlátozottságuk is van a betegségükből adódóan, illetve sok megtakarítható időt vesz el az önkéntesektől a tábortűz körülötti terep berendezése és elpakolása.

Ezért is autózott ki az IT/S&P/Solutions/LAS csapata Hatvanba a tábor állandó helyére, hogy segítő kezet nyújtson egy kényelmesebb és tágasabb tűzrakó hely megépítésére. A csapatot Nagy Gábor, a tábor külső rendezvényekért felelős munkatársa fogadta, egy rövid bemutatkozó után pedig elkezdődött a munka. Gábor mesélt a Bátor Tábor megalakulásáról, a különböző tábortípusokról és azokról a gyerekekről, akik rekreációs célból érkeznek a táborba.

A következő állomás a tábor gyors körbejárása volt, miközben a csapat egyre jobban összekovácsolódott és lelkileg is megérkezett erre a csodás helyre. Összesen 7 féle tevékenység közül lehetett választani: (saját költséges) gulyásleves főzés, pad fémkeret összekalapálása, fém szélek simára flexelése, fa ülőkék csiszolása, fa lefestése, a fém keretek barnára mázolása és a tűzrakó hely alapozása. Természetesen a tábor dolgozóinak szakértelme és fáradhatatlan segítsége nélkül mindez nem lett volna ennyire egyszerű és szervezett. A kemény munka gyümölcse pedig a jól megérdemelt gulyásleves elfogyasztása volt néma csendben, hiszen addigra mindenki jól teleszívta magát friss levegővel és elfáradt.

Néhány élménymorzsa azoktól, akik részesei lehettek az önkéntes munka örömeinek a Bátor Tábor berkein belül:
 „Mikor messziről megláttam a tábort már akkor egy különös érzés fogott el. Csodálatos, hogy létezik egy ilyen hely, ahol mindenki azért dolgozik, hogy jobbá, szebbé tegyék néhány napjukat és egy életre szóló élményt adjanak az ott táborozóknak. Most is Földön túli érzés, hogy a CSR tevékenységgel egy olyan dolgot adhattunk meg, amire már régen nagy szüksége volt a tábornak. Az egész napos program hangulata, a fogadtatás, a csapatmunka és az összefogás az ott dolgozókkal egy életre szóló élményt adtak Nekem. Köszönöm!”

„Vidám hangulatú nap volt. Jól esett a munka a szabad levegőn, élmény volt látni, ahogy a kollegák megállták a helyüket az irodától távoli feladatokban is. Remélem, a kialakított tábortűz-hely a bátor táborosoknak ugyanúgy örömükre lesz, mint nekünk az elvégzett munka.”

„A Bátor Tábort és céljait már korábban is ismertem, vettem már részt hasonló munkában. Éppen ezért nem volt kérdéses, hogy amikor megint hallottam egy ilyen lehetőségről, újra jelentkeztem, jó érzés volt újra segíteni egy kicsit, teljesen önkéntes jelleggel. Szerintem csapatépítésnek sem utolsó, de mindenképpen egy jó közös élmény kollégákkal, barátokkal egyaránt. Kissé már elfelejtettük, hogy milyen, ha idegeneknek önzetlenül segíthetünk, talán ezért is akkora élmény ezt újra megtapasztalni és jó látni, hogy egy ilyen létesítmény hogyan fejlődik.”

És hogy miért és kikért is tettük ezt? A Bátor Tábor honlapján megtaláljátok a választ!